≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

152 godine postojanja i 12 godina od obnove: Prizrenska bogoslovija obeležila slavu Svetih Ćirila i Metodija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od obnove upisala je 12 generacija učenika, a iznedrila osam, odnosno 70 svršenih bogoslova

  • 0
Prizrenska bogoslovija Printskrin RTS

Prizrenska Bogoslovija obeležava 152 godine postojanja i 12 godina od obnove. Poruke sa liturgije služene povodom slave Svetih Ćirila i Metodija su da bogoslovi i Bogoslovija svedoče da ima uslova i nade da će se Srbi vratiti i živeti u Prizrenu, iako ih je trenutno nekoliko desetina u tom gradu.

Dan slovenske pismenosti i kulture tradicionalno je obeležen i u Prizrenu, u znak sećanja na solunsku braću Ćirila i Metodija. Najpre liturgijom u Crkvi Svetog Đorđa u centru Prizrena.

"Zato se radujemo Gospodu ovde, u gradu gde nema naših pravoslavnih Srba, nekolicina ih je samo ostala, kao svedoci onih koji su živeli ovde pre nas. Ali neka oni budu seme za buduće hrišćane i ovi učenici koji ovde završavaju Bogosloviju i oni odlaze svako po svom poslušanju i blagoslov u svog episkopa i oni postaju apostoli, a sve to daje naša Bogoslovija", rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Od obnove prizrenske Bogoslovije prošlo je 12 godina. Ove godine, za manje od mesec dana treba da iznedri i osmu generaciju.

Bogoslov maturant Mihajlo Antanacković rekao je da je Bogoslovija imala važnu ulogu tokom cele istorije, kako nekada tako i danas.

"Ovde upravo pod pokroviteljstvom Kirila i Metodija, velikih prosvetitelja, ravnih apostolima, mi se trudimo da naše učenike ovde u Prizrenu obrazujemo upravo u takvom duhu, duhu širine, duhu apostolstva, prihvatanja i zajednice, a mislim da je Prizren idealno mesto za takvu vrstu obrazovanja", kaže prorektor Bogoslovije Isidor za RTS.

U Prizrenu podršku danas bogoslovima i crkvi pružili su gosti iz centralne Srbije i Republike Srpske.

"Da odole svim ovozemaljskim iskušenjima u cilju da se očuva srpski narod i da se ove naše viševekovne svetinje očuvaju i da se ovaj narod očuva u veri i ljubavi", napomenula je zamenica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Bogoslovija je zapaljena u martovskom pogromu 2004. godine. Od obnove upisala je 12 generacija učenika, a iznedrila osam, odnosno 70 svršenih bogoslova. U Bogosloviji je trenutno 26 učenika.

(Telegraf.rs)

Video: Liturgija povodom proslave dana Kirila i Metodija, slave Prizrenske Bogoslovije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA