Vreme čitanja: oko 1 min.

"Istoričar ide na groblje da dobije neke informacije": Petar slučajno našao spomenik majke Stevana Sremca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Petar Terzić, autor devet knjiga o istoriji Sente, otkrio je na Pravoslavnom groblju porodičnu grobnicu u kojoj su sahranjeni majka našeg znamenitog pisca Stevana Sremca i njihovi rođaci

  • 0
Stevan Sremac Foto: Wikipedia/Кликери

Zavičajni istoričar Petar Terzić, dobitnik nagrade "Pro Urbe" koja se dodeljuje u Senti zaslužnim građanima, dobijeni novac u iznosu od 58.000 dinara uložio je u izradu metalne ograde koja je postavljena oko groba majke Stevana Sremca, navodi RTV.

Petar Terzić, autor devet knjiga o istoriji Sente, otkrio je na Pravoslavnom groblju porodičnu grobnicu u kojoj su sahranjeni majka našeg znamenitog pisca Stevana Sremca i njihovi rođaci. Spomenik je podigao Sremčev mlađi brat Andrej krajem devetnaestog veka.

- Čovek koji je istoričar ide na groblje da bi dobio određene informacije. Tu sam ja slučajno našao ovaj spomenik, sredio, doterao. Ja sam napravio ogradu kakvu je napravio Andrej Sremac kada je došao iz slobodne Amerike, kako tu piše - rekao je Terzić.

- Traje jedna bitka za pamćenje, a jedan od junaka je Petar Terzić - rekao je ovom prlikom akademik Matija Bećković.

- On je ovde u mom rodnom mestu, u rodnom mestu Stevana Sremca, gde je Sremac živeo samo 12 godina, a ja još manje, oživeo sećanje na tolike Senćane značajne, koje bez njega ne bismo znali - napomenuo je Matija Bećković.

Čuvanje uspomene na Stevana Sremca, jednog od velikana srpske književnosti, koji je ovde rođen, važno je i za Mađare i za Srbe, kažu u lokalnoj samoupravi.

- To je najvažnije da ima takvih nekih vrednosti koje ne treba da zaboravimo, svejedno koje je nacije, svejedno na kom je jeziku napisano, važno je da ne zaboravimo naše Senćane - mišljenja je član Opštinskog veća Sente Atila Juhas.

Ovom prilikom učenici Osnovne škole “Stevan Sremac”, predstavnici Srpskog kulturnog centra i drugi gosti položili su vence i cveće na grob majke pesnika, jednog od najpoznatijih Senćana.

(Telegraf.rs)

Video: Kiša lije, ne prestaje: Gotovo da je nemoguće voziti kroz Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA