Vreme čitanja: oko 2 min.

Novopazarac na korak od studija na Oksfordu: Omer ima znanje, ali mu je novac prepreka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Omer je prvi u istoriji ovog kraja koji je dobio šansu za studije na Oksfordu

  • 8
Omer Mihović, Oksford, novac, Printskrin: RTS

Omer Mihović, učenik završne godine gimnazije u Novom Pazaru, dobio je retku šansu za studije na Oksfordu, jednom od najboljih univerziteta u svetu. Omer je ispunio sve akademske kriterijume, međutim, srećan završetak zavisi od finansija. Samo za prvu godinu studija potrebno mu je oko oko 70.000 evra.

Petice u dnevniku i brojne diplome sa takmičenja govore više od reči o Omeru Mihoviću koji je postigao zavidne rezultate na prijemnom testiranju na Oksfordu. Pripreme su trajale dve godine, pod velom tajnosti za okruženje koje ga nije shvatalo ozbiljno, prenosi RTS.

- Literatura najčešće nije bila dostupna u mom gradu, te sam se služio poznanstvima koje sam stekao u istraživačkoj stanici Petnica, čiji sam član na seminaru biologije - kaže Omer koji je naveo da je imao i svojevrsni strah da ga neko ne vidi da se priprema za Oksford.

Naglašava da je bilo više onlajn intervjua na engleskom jeziku iz različitih delova fakulteta. Omer je prvi u istoriji ovog kraja koji je dobio šansu za studije na Oksfordu.

- Bio je đak generacije u Osnovnoj školi 'Bratstvo'. Izuzetno je inteligentan, ambiciozan i ima široko obrazovanje - navodi Omerov školski drug Tarik Durović. Arijana Lakota, Omerova drugarica, priča da njihovo poznanstvo traje dugo, iz muzičke škole, te da je i tamo bio poznat po tome što je voleo da smišlja svoje kompozicije.

Doprinos nauci, kulturi i sportu

Za Oksford vlada veliko interesovanje što potvrđuje i podatak da se godišnje upiše više od 26.000 studenata iz celog sveta. Među poznatim ličnostima koje su studirale na ovom prestižnom univerzitetu bili su i Albert Ajnštajn, Toni Bler, Hju Grant i mnogi drugi koji su imali doprinos u raznim oblastima nauke, kulture i sporta.

Pomoćnica direktora gimnazije u Novom Pazaru Mirjana Brajković navodi da je Omer vredan, divan drug i radoznao učenik.

- Njegova interesovanja su otišla u etar nauke i zaustavila se u oblasti molekularne biologije i biohemijske genetike. U razvoju ove sfere leži budućnost, rešenja mnogih problema u biološkoj i medicinskoj nauci - kaže Brajkovićeva.

Rok do jula

Omer trenutno nema stipendiju, a ni novca da pokrije troškove studija.

- Iako je učestvovao i pobeđivao na mnogim takmičenjima, nisam očekivao da ga prime na, jedan za nas, nedostižan svetski univerzitet. Dobio je ponudu od njih, a mi kao roditelji, intelektualci sa državnim platama dobili smo težak i nemoguć zadatak – da finansiramo te studije - kaže Omerov otac Naser Mihović.

Dodaje i da će, ako ne dobiju pomoć od države i grada, biti prinuđeni da mu uskrate tu životnu šansu.

Mihović je dužan da odgovori do kraja jula da li je u mogućnosti da obezbedi novac za studiranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • akcija

    28. maj 2023 | 07:14

    Stavite neki zitoracun da narod moze donirat i pomoc tom pametnom coveku…. Ja sam prvi sto bih pomogao

  • Gi

    28. maj 2023 | 09:02

    Ako država ima za Jelenu Karleušu a za ovog dečka nema onda je to baš strasno.

  • KKK

    28. maj 2023 | 08:30

    Takvom talentu, ( a i svim drugima) bi trebalo da pomogne DRZAVA, zar mi nemamo poseban fond za takve!!?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA