Vreme čitanja: oko 2 min.

Fakultet za strane jezike Alfa BK Univerziteta: Održana 12. međunarodna naučna konferencija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jezik, književnost i mediji

  • 0
Alfa BK Univerzitet Foto: Promo/ Mitar Radulović

Jedna od prepoznatljivosti Fakulteta za strane jezike Alfa BK Univerziteta, pored kvalitetnog nastavničkog kadra, nadarenih studenata i bogate izdavačke delatnosti jeste i Međunarodna naučna konferencija iz oblasti Jezika i književnosti, koja se tradicionalno održava od 2012. godine.

Značaj ove Međunarodne naučne konferencije ogleda se u tome što je uspela da okupi na stotine akademskih stručnjaka, iz preko dvadeset zemalja, a koji su svoja zapažanja, kroz panele i diskusije, nesebično delili na ovim skupovima, dok su njihovi radovi i istraživanja objedinjeni u Zborniku radova sa Međunarodne konferencije, u sklopu izdavačke delatnosti Fakulteta za strane jezike Alfa BK Univerziteta. Zahvaljujući hibridnom formatu, uživo i online, našim gostima je pružena prilika da se povežu sa velikim brojem učesnika, te da događaj isprate i uz primenu Internet tehnologija.

Glavna pokretačka snaga organizatora konferencije jeste da podstakne razmenu novih ideja i znanja, da poveže istraživače iz različitih naučnih i obrazovnih centara i zemalja, informiše mlade i iskusnije naučnike o novim pravcima istraživanja, kao i da omogući studentima da uđu u svet naučnog stvaralaštva.

Veliku zahvalnost za pomoć u organizaciji naše Međunarodne konferencije dugujemo osnivačima, upravi i dosadašnjim plenarnim izlagačima, na čija smo renomirana imena i doprinos izuzetno ponosni. Smatramo da najveću vrednost naše konferencije, pored njenog naučnog doprinosa, čine trajna prijateljstva koja smo sklopili i koja ćemo, nadamo se, održati u budućnosti.

Tema ovogodišnjeg, 12. međunarodnoj skupa, koji je održan 26. i 27. maja 2023. godine – JEZIK, KNJIŽEVNOST I MEDIJI, a kroz konferenciju učesnici su imali priliku da ispitaju različite aspekte odnosa između jezika, književnosti i medija.

Ukoliko posmatramo medije kao sredstva i metode komunikacije, predmet istraživanja su savremeni i istorijski uzajamni odnosi između jezika i književnosti s jedne, i novina, televizije, radija, društvenih, elektronskih i internet medija s druge strane. Iz malo drugačije perspektive, predmet istraživanja mogu biti i mediji kao različiti vidovi i načini izražavanja, u smislu lingvističkih ili književnih aspekata vizuelnih, zvučnih/muzičkih, performativnih ili intermedijalnih tekstova.

Osnovna pitanja na koja ovim skupom želimo da ponudimo odgovore jesu: kako se jezici i književnosti menjaju usled stalnih unapređenja medija komunikacije, i obratno: kako mediji utiču na strukturu i sadržaj jezika i književnosti, kao i koja je uloga jezika i književnih elemenata u tekstovima proizvedenim u različitim medijima? U tom smislu, predložena izlaganje mogu biti inspirisana sledećim temama i oblastima istraživanja:

  • Jezik kao medijum komunikacije/kulture
  • Kultura u medijima
  • Jezik u novim/drugim medijima
  • Književnost u novim/drugim medijima
  • Međusobni uticaji književnosti i medija
  • Aspekti medijskog diskursa
  • Intermedijalni tekstovi i narativi
  • Mediji u nastavi jezika
  • Drugo (možete definisati svoju temu za panel sesiju sa najmanje tri učesnika)

Konferencijske sekcije su održane istovremeno uživo, na Alfa BK univerzitetu u Beogradu, i onlajn, preko platforme Google Meet. Sažetke izlaganja (u trajanju do 15 minuta) možete slati putem sledećeg linka: Language, Literature, and Media / Jezik, književnost i mediji - Google Forms do 1. marta 2023. godine. Obaveštenje o prihvatanju sažetka, kao i instrukcije dobićete nakon prijave za učešće na konferenciji.

Knjige sažetaka i elektronska verzija zbornika sa prethodnih konferencija dostupni su na sajtu Alfa BK Univerziteta. Sve detaljne informacije o događaju možete pogledati na sajtu ALFA BK UNIVERZITETA.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA