Vreme čitanja: oko 5 min.

Pravnica otkrila da li majka dečaka koji je počinio masakr može biti lišena roditeljskog prava

Vreme čitanja: oko 5 min.

U medijima se pojavila informacija, da je majka K.K. koja je još uvek njegov pravni staratelj, pitala navodno, kada sina može da odvede kući, Marija ističe da u tom slučaju, Centar za socijalni rad donosi odluku i procenjuje da li će dete dobiti privremeno starateljstvo

  • 0
Marija Petrović Foto: K1/printscreen

Majka trinaestogodišnjeg dečaka K. K. koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" iz pištolja ubio deset, a ranio šestoro osoba, dala je izjavu u policiji, prema nalogu tužilaštva. Miljana K. saslušana je, kako bi se utvrdilo, da li je bilo zapuštanja i zlostavljanja deteta. Ukoliko bude potrebno, ona će biti saslušana i u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, pravnica iz Centra za prava deteta, Marija Petrović, govori o tome, kako se utvrđuje krivica i koliliko je težak put da se dođe do zaključka, da li je jedna majka zapustila i zlostavljala dete.

- U toku je put ka tome da li je majka krivično odgovorna. Prvo se daje izjava u policiji, onda se daje iskaz u tužilaštvu, koje procenjuje da li postoji osnovna sumnja da bi se pokrenuo krivični postupak. Ukoliko se utvrde ove činjenice, sud je taj koji odlučuje o tome da li postoje krivična odgovornost. Pretpostavljam da će ovaj slučaj ići do tužilaštvu, ali je jako nezahvalno komentarisati bilo koji pojedinačan predmet, kada ne znate sve činjenice - kaže Marija Petrović i dodaje:

- Volela bih da istaknem, da krivična odgovornost nije jedina vrsta odgovornosti koja postoji u situacijama u kojima dete prolazi kroz zlostavljanje ili zanemarivanje od strane porodice. Postoji porodično pravna zaštita, koja se pruža kroz parnični postupak i ona se obično primenjuje kada ne postoje elementi krivičnog dela. Krivično pravo je vrlo precizno pravo i bukvalno ako jedan zarez nije ispunjen, vi nemate krivičnu odgovornost, ali to ne znači da vi ne treba da primenite druge mehanizme koji postoje da bi se odgovornost i zaštita deteta u izvesnim situacijama obezbedila. Postoje instituti porodičnog prava, kao što je lišenje roditeljskog prava. Dakle, ako se utvrdi da su zloupotrebljena roditeljska prava, oni mogu biti lišeni u potpunosti, a mogu biti lišeni pojedinačno, u zavisnosti, ako se u predmetu utvrdi da su se oglušili o svoje obaveze delimično - navela je ona.

Pravnica Marija Petrović, objasnila je i slučaj u kome se trenutno nalazi majka K.K. i navodi da ona u ovom trenutku, ne može biti lišena roditeljskog prava, jer se taj postupak vodi zasebno.

- Kostina majka je u krivičnom postupku i ono ne može da rezultira lišenjem roditeljskog prava. Tu bi morao da se pokrene novi postupak, pred Porodičnim sudom, koji može da rezultira takvim ishodom. To je zaseban postupak, ali rezultati krivičnog iskaza, mogu imati uticaja na odluku. U ovom postupku ona može da dobije krivičnu sankciju. Centar za socijalni rad u specifičnim situacijama ima pravo da detetu odredi privremenog staratelja, ali postoje uslovi po kojima oni to procenjuju. U ovom slučaju, sam čin koji se dogodio, pokazuje da je neophodno da se o tom detetu privremeno stara organ starateljstva. Oni imaju metode, kako će i na koji način donositi odluke o malom K.K, bez lišenja roditeljskog prava - pojašnjava.

U medijima se pojavila informacija, da je majka K.K. koja je još uvek njegov pravni staratelj, pitala navodno, kada sina može da odvede kući, Marija ističe da u tom slučaju, Centar za socijalni rad donosi odluku i procenjuje da li će dete dobiti privremeno starateljstvo.

- Ukoliko Centar za socijalni rad proceni da je detetu neophodno privremeno starateljstvo. Ukoliko se takva odluka donese, dete će biti pod privremenim starateljstvom, sve dok je to u

interesu deteta. U tom slučaju se oba roditelja stavljaju u "zagradu". Iako je dete stavljeno pod privremeno starateljstvo, roditelji mogu da održavaju kontakt sa njim. Sve zavisi od procene stručnih organa - kaže Marija i dodaje da se u ovom slučaju rade procene čitave porodice i određuje se da li je došlo do zanemarivanja i zlostavljanja deteta.

- Kada se radi ova vrsta procene, radi se procena cele porodice. Ima nekoliko stvari na koja veštačenja odgovaraju. Prva je struktura ličnosti članova porodice, druga jesu potreba deteta i

na koji način roditelji zadovoljavaju potrebe deteta. Ako se ispostavi da je detetu bila potrebna psihijatrijska pomoć, a roditelji ga nisu odveli kod psihijatra, odnosno nisu uspeli da zadovolje i prepoznaju njegovu potrebu, to se smatra zanemarivanje - kaže Marija i dodaje da lišenje roditeljskog prava, prema zakonu može biti primenjeno samo na jedno dete. U ovom slučaju, ne bi se odnosilo na desetogodišnju sestru KK, ukoliko Centar za socijalni rad ne proceni drugačije - objašnjava.

- Majka može biti lišena roditeljskog prava samo za jedno dete, isto važi i za oca. Da bi bilo ko od roditelja bio lišen roditeljskog prava za devojčicu, Centar za socijalni rad mora veštačenjem da utvrdi da postoje razlozi za to. To je vrlo pojedinačna procena - kaže i ističe da devojčica sigurno neće biti pozvana na suđenje.

- Ona će učestvovati pretpostavljam u veštačenjima i u proceni porodične dinamike. ali neće biti pozvana na sud kao svedok, jer nije neposredno bila uključena u krivično delo. Takođe, ni majka neće biti pozvana kao svedok, osim ako se ne ispostavi da je bila prisutna u određenim vrlo konkretnim situacijama. Biće uključena u proceni porodične dinamike, na koje svako veštačenje treba da odgovori - dodala je i kaže da će se jako teško u ovom slučaju doći do pravde.

"Ukoliko se ispostavi da je K.K. opasan po zajednicu, mora ostati na lečenju"

- Ono što mene muči je emotivno, a sticajem okolnosti sam bliska školi u kojoj se dogodio masakr i jako je teško da se u ovom slučaju dođe do pravde, koja svim akterima ovog tragičnog

događaja, daje izvesnu dozu oslobođenja od traume. Zato mi tražimo da neko bude odgovoran. Ukoliko se veštačenjem ispostavi da je maloletni K.K. opasan po zajednicu, on mora ostati na lečenju i pod nadzorom - zaključila je Marija Petrović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA