≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ponovo odložena velika matura: Učenici će krajem maja imati probu, ali samo iz jednog predmeta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Branislav Ranđelović je rekao da, uz svo uvažavanje situacije i porodice žrtava iz OŠ "Vladislav Ribnikar", matura mora da se spremi i zbog ostatka sistema

  • 0
Učionica učenici škola Foto-ilustracija: Shutterstock

Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za kontrolu kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kaže da su za malu maturu zadaci pripremani tokom prethodne jeseni, i da će Ministarstvo da odluči da li će biti drugačijih uslova za decu iz OŠ "Vladislav Ribnikar". Kaže da teoretski postoji mogućnost da se sledeće godine održi velika matura i da će proba krajem maja biti samo iz maternjeg jezika.

Branislav Ranđelović je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, rekao da, uz svo uvažavanje situacije i porodice žrtava iz OŠ "Vladislav Ribnikar", matura mora da se spremi i zbog ostatka sistema.

- Da li će biti drugačijih odnosa i uslova za decu iz Ribnikara, o tome će odlučiti ministarstvo - kazao je Ranđelović.

Maturu su, kaže, ranije pripremili, zadaci su spremani tokom protekle jeseni.

- Novitet je da je treći kombinovani test sada treći izborni test. Osmacima smo olakšali. Čini nam se da je to dobar potez, a videćemo posle juna da li će rezultati biti bolji ili lošiji u odnosu na kombinovani test - ističe Ranđelović.

Napominje da maturu spremaju onako kako je u pravilnicima.

- Pratili smo standarde. Deca ne treba da očekuju ništa teže ili lakše u odnosu na ranije generacije - navodi.

Dodaje da je sada kasno za savete.

- Deca se spremaju, imali su probu. Siguran sam da su iskoristili pametno saznanja nakon probne mature. Savetujemo da budu mirni i staloženi, neće biti ništa što nisu videli u školi - ukazuje Ranđelović.

Na pitanje zbog čega se i ovog puta predložilo odlaganje velike mature, Ranđelović ističe da, kako se čulo, predlog ide od Ministarstva, u pravom trenutku, kada izmene Zakona o srednjem obrazovanju ide u Skupštinu.

- Nadamo se da će Skupština usvojiti predlog koji je vrlo razuman. Mnogo smo razgovarali sa kolegama unaokolo po Srbiji, i to jeste iniciralo predlog. Nije stvar samo u izmenama zakona. Fakulteti su trebali još avgusta prošle godine da izađu i da đaci koji se spremaju za maturu znaju uslove. Već smo u cajtnotu i činilo se da je kasno za ovu generaciju - napominje Ranđelović.

Navodi da je najbolji metod prepisati od nekog ko je to uspešno izveo.

- Ali je i u okruženju išlo sa mnogo stranputica. Matura nije tek tako da se uvede, mnogo je tu dece, fakulteta. Ovo ministarstvo nije spremno da krene u tako ozbiljan potez ako sve nije pripremljeno kako treba - ističe Ranđelović.

Kaže da teoretski postoji mogućnost da se sledeće godine održi velika matura.

- Mislim da bi bilo razumno zbog dece da idemo ovim putem kako je Ministarstvo predložilo - kazao je Ranđelović.

Navodi da je rađen test PILS sa četvrtacima u jeku korone i da su pokazali iznad prosečne rezultate.

Podseća da će imati probu velike mature krajem maja meseca, samo iz maternjeg jezika.

- Ako bude odložena imaćemo vrlo verovatno još nekoliko proba, pre svega sa onima koji su sada prvi razred - zaključio je Ranđelović.

(Telegraf.rs)

Video: Ovacije grmele, a snimak njih dvoje obilazi svet: Juković poveo baku Merimu (71) na maturu:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA