≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naša zemlja i danas na udaru grmljavinskih nepogoda: U jednom delu Srbije biće najkritičnije

Vreme čitanja: oko 2 min.

I današnji oblačni, padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severoistočnoj i istočnoj visinskoj struji

  • 1
Vremenska prognoza, grmljavina, kiša Foto: Shutterstock, Tanjug/Miloš Milivojević

I početak radne sedmice doneće nam vrlo nestabilno vreme.

Nakon današnjeg tmurnog, suvog i sparnog jutra i prepodeneva, atmosfera nad Srbijom u toku poslepodneva biće ponovo veoma nestabilna, jer će nad našim područjem strujati topla i vlažna vazdušna masa.

U Srbiji će u toku poslepodneva biti promenljivo oblačno, vrlo sparno i nestabilno, a uz jači razvoj konvektivne oblačnosti očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Padavine će kao i prethodnih dana biti lokalnog karaktera.

Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode, a one će biti praćene gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima.

U zonama jačih nepogoda očekuje se da padne i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, pri čemu će postojati mogućnost od urbanih poplava i bujica, tj. odvodnoi i kanalizacioni sistemi neće moći da prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma krtakom vremenskom intervalu, a što je i više nego čest sčučaj bio prethodnih dana.

Iako se pljusklovi sa grmljavinom, a i lokalne grmljavinske nepogode u toku poslepodneva očekuju širom Srbije, naveća opasnost očekuje se u Podrinju, Mačvi, Sremu, u Bačkoj i u Kolubarskom okrugu. U ovim predelima grmljavinske nepogode biće najintenzivnije, a na pojedinim lokacijama u ovim predelima može pasti i preko 50 milimetara kiše po kvadratnom metru, zbog čega će postojati opasnost i od bujučnih poplava na manjim tokovima i potocima.

I današnji oblačni, padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severoistočnoj i istočnoj visinskoj struji.

Dakle, zbog očekivanoih vremenskih uslova, u drugom delu dana, a naročito pred kraj dana preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom, u kritičnim predelima, poput onih na njivama, u šumskim kompleskisima ili u ruralnim sredinama.

Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a pojedine deonice u zonama grmljavisnkih oluja mogu biti i poplavljene.

Maksimalna temperatura biće danas od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

S obzirom na to da će i relativna vlažnost vazduha biti povećana, vreme će danas biti vrlo neugodno i sparno.

Nažalost, veoma slična vremenska situacija očekuje se tokom većeg dela ove sedmice, a pljuskovi sa grmljavinom i grmljavinske nepogode biće svakodnevna pojava.

(Telegraf.rs)

Video: Krupan grad opustošio malinjake, voda se izlila: Snimak kataklizme u Zapadnoj Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA