Vreme čitanja: oko 2 min.

Život u užičkim selima vraća se u normalu: Moguća isušivanja objekata, poljoprivredna šteta tek da se proceni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neophodna sanacija putne infrastrukture i vodotokova

  • 0
nevreme, poplava,užice Foto: Rina.rs

Gradski štab za vanredne situacije doneo je nekoliko zaključaka koji se odnose na saniranje posledica neveremena u mesnim zajednicama u Užicu u kojima je proglašena vanredna situacija.

Kako se navodi u zaključcima sa sednice, svi subjekti zaštite i spasavanja, organi Gradske uprave, javna preduzeća i druge organizacije su u obavezi da izvršavaju svoje obaveze utvrđene Planom zaštite i spasavanja. Neophodno je nastaviti sa aktivnostima za omogućavanje nesmetanog kretanja stanovništva na ugroženom području uz angažovanje dodatne teške mehanizacije.

JP "Užice razvoj" sa nadležim gradskim upravama će organizovati procenu štete i izradu predloga mera za sanaciju putne infrastrukture i vodotokova, a preliminarni izveštaj sa okvirnim podacima i iznosom štete potrebno je dostaviti najkasnije do četvrtka 1. juna 2023. godine, piše RINA.

Gradski štab za vanredne situacije predlaže da se aktiviraju i po potrebi formiraju nove komisije za procenu štete na poljoprivredi. Preliminarni izveštaj sa okvirnim podacima o vrsti, obimu i iznosu štete prema kulturama i područjima na kojima su nastali potrebno je dostaviti do četvrtka 1. juna 2023. godine.

Poverenici civilne zaštite zajedno sa članovima mesnih zajednica u obavezi su da dnevno prate stanje na terenu i izveštavaju u zavisnosti od uočenog problema odgovorna lica u Gradskom štabu i organima grada. Na ugroženom području poverenici civilne zaštite u saradnji sa Crvenim krstom Užice dužni su da prikupe podatke o socijalno ugroženom i stanovništvu kome je neophodna pomoć i sačine predlog mera. Takođe, neophodno je ponovo sagledati stanje stambenih objekata koji su bili izloženi dejstvu bujice i po potrebi predložiti mere za njihovu sanaciju (isušivanje i sl.).

Svi članovi Gradskog štaba za vanredne situacije i odgovorna lica po Operativnom planu odbrane od poplava dužna su da budu dostupna radi preduzimanja mera. Po potrebi organizovati dežurstvo u Gradskom štabu, a obavezno u slučaju najave obilnijih padavina.

Podsetimo, Gradski štab za vanredne situacije u petak 26. maja, izdao je Naredbu o proglašenju vanredne situacije na teritoriji MZ Karan, MZ Ribaševina, MZ Lunovo Selo, MZ Trnava i MZ Gostinica zbog posledica poplava, nastalih izlivanjem vodotokova usled obilnih padavina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA