≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do kraja dana ovi delovi Srbije biće na udaru grmljavinskih oluja: Očekuju se obilni pljuskovi, lokalno i grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

I danas je zbog povećane relativne vlažnosti vazduha veoma sparno i neugodno

  • 4
Kiša, nevreme, oluja Foto: Pixabay

Nastavlja se veoma promenljivo i nestabilno vreme. I današnji dan obeležen je lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, lokalno i olujama, a ovi procesi najintenzivniji su bili na severu i na istoku Srbije, a naročito na području Vojvodine.

U ovom času snažni grmljavinski sistemi premeštaju se preko nekoliko delova Srbije.

Jedan od njih premešta se preko juga i jugoistoka Srbije i donosi pljuskove sa grmljavinom.

Drugi grmljavinski sistem zahvatio je zapadne predele Srbije i premešta se preko Kolubarskog okruga dalje prema Podrinju, Mačvi i Sremu i donosi vrlo obilne pljuskove sa grmljavinom, lokalno grad i jake oluje.

Još jedan grmljavinski sistem zahvatio je jug Vojvodine i do kraja dana doneće delovima Bačke i Banata veoma obilne pljuskove sa grmljavinom, lokalno grad i jače grmljavinske nepogode.

Inače, svi napomenuti grmljavinski procesi premeštaju se u jugoistočnoj visinskoj struji.

I do kraja dana, ali i tokom večeri širom Srbije biće nestabilno sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode.

I danas je zbog povećane relativne vlažnosti vazduha veoma sparno i neugodno.

U većem delu Srbije u nastavku ove sedmice očekuje se da padne od 10-20 do 50-60 mm kiše po kvadratnom metru, u zonama jačih grmljavinskih oluja i preko 80 mm, lokalno i preko 100 mm. Usled obilnijih padavina, očekuje se opasnost na brojnim vodotokovima.

Najveća opasnost očekuje se kod manjih tokova i potoka, gde se nakon jačih oluja i pljuskova očekuje dostizanje kritičnih vrednosti, a ponegde čak i bujične poplave. U urabnim sredinama do manjih poplava i bujica može doći usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Narednih dana biće neophodan oprez na otovrenom, usled opasnosti od grmljavinskih oluja, ali i u saobraćaju. Putevi će biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a vožnju treba prilagoditi uslovima u saobraćaju i vremenskim uslovima.

Prema trenutnim pognozama, duže stabilizacije vremena nema na vidku, a nestabilno vreme očekuje se i početkom juna, pri čemu će pljuskovi sa grmljavinom biti svakodnevna pojava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA