≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muke Šapčana zbog velike kiše: Izvlači se voda iz poplavljenih dvorišta i kanala, ušla i u nekoliko kuća

Vreme čitanja: oko 1 min.

Štab za vanredne situacije u Šapcu proglasio je vanrednu situaciju u 18 sela u Pocerini u kojima su snažne padavine tokom protekle noći pričinile veliku štetu

  • 0
Šabački kraj, poplave, spašavanje, izlila se reka, vodostaj, Foto: Glas Podrinja

U šabačkom kraju jaka kiša nije prestajala od sinoć pa su se izlile manje pritoke Save i potoci, a naglo je porastao i vodostaj Cerskog obodnog kanala. Poplavljene su njive i dvorišta u velikom broju pocerskih sela, a zbog bujica na kolovozima u prekidu je noćas bio saobraćaj u nekoliko pocerskih mesta.

U Gornjoj Vranjskoj su se izlili Dumača i potok Zmajevac, a voda je ušla u nekoliko kuća u romskom naselju. Skoro metar je bio visok nivo vode, pa je 20 stanovnika ovog sela evakuisano u prihvatni centar "Humano srce" na Letnjikovcu. Među evakuisanima ima i dece, a najmlađa je četvoromesečna beba.

Pošto se ogromna količina vode sliva u Cerski obodni kanal svi resursi su angažovani na zaštiti imovine i ljudi, naročito u prigradskom naselju Jevremovac gde ima poplavljenih domaćinstava, ali stanje nije alarmantno da bi stanovništvo moralo da se evakuiše.

- Od noćas rade crpne pumpe, izvlači se voda iz poplavljenih dvorišta i kanala. Na terenu je i mehanizacija Srbija vode i Jugokopa, čisti se kanal i ojačava nasip na lokacijama gde je to neophodno - rekao je Zoran Zdravković, član Gradskog veća.

Mašinama i crpnim pumpama se od visokog vodostaja i izlivanja Cerskog obodnog kanala brani Elektrodistribucija u Šapcu.

Štab za vanredne situacije u Šapcu proglasio je vanrednu situaciju u 18 sela u Pocerini u kojima su snažne padavine tokom protekle noći pričinile veliku štetu.

Inače, u šabačkom kraju kiša je neprestano padala od sinoć do jutros i u pojedinim naseljima je izmereno više od 50 litara po metru kvadratnom. Iako su od jutros vodostaji niži, strahuje se od novih obilnijih padavina jer je vodostaj Save danima iznad granice redovne odbrane od poplava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA