• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove predele Srbije tokom večeri očekuju pljuskovi sa grmljavinom, lokalno i veoma obilne padavine

, Telegraf

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestabilno i veoma promenljivo vreme obeležiće i prvu polovinu juna

  • 0
Vremenska prognoza, grmljavina, kiša

Foto: Shutterstock, Tanjug/Miloš Milivojević

I u nastavku večeri širom Srbije biće nestabilno vreme, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a slična situacija očekuje se i tokom noći.

U ovom trenutku jačih pljuskova sa grmljavinom ima na jugozapadu Srbije, naročito na širem području Novog Pazara i Tutina, potom u delovima Kosova i Metohije, u centralnim predelima Vojvodine, u delovima Srema, Mačve, u bačkom delu Podunavlja i na zapadu Srbije, kao i delovima centralne i jugoistoične Srbije.

Lokalno u napomenutim predelima ima i grmljavinskih nepogoda, uz lokalnu pojavu grada i vrlo obilnih pljuskova, pri čemu u kratkom vremenskom intervalu može da padne i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Ono što posebno zabrinjava jeste jedan kišni sistem sa obilnim pljuskovima iznad Azbukovice, odnosno na području između Loznice, Valjeva i Šapca, koje se prethodnih dana bori sa poplavama i bujicama usled izlivanja Jadra i njenih prtioka.

Obilnija kiša uz pljuskove očekuje se na ovom području i tokom noći, što će samo dodatno pogoršati već veoma kritičnu situaciju.Ovaj, ali i svi drugi napomenuti kišni i grmljavinski sistemi veoma sporo se premeštaju i bukvalno se satima zadržavaju nad istim područjem, usled veoma slabih visinskih struja, te ista područja dobijaju velike količine padavina.

Veoma slična situacija očekuje se i tokom noći, ali i petka i subote, zbog čega će i dalje biti opasnosti od izlivanja tokova bujičnog karaktera, kao i manjih i srednjih reka.

Na pojedinim lokacijama očekuju se poplave ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Veliki oprez preporučuje se i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a dodatna opasnost na putevima biće i zaostali šut i šljunak nakon obilnih padavina i plavljenja pojedinih saobraćajnica.

Nestabilno i veoma promenljivo vreme obeležiće i prvu polovinu juna, a duže stabilizacije vremena nema na vidiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA