Vreme čitanja: oko 1 min.

Pašalić na Međunarodni dan dece: Treba da imaju prava, ali i da budu svesna svojih obaveza

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaštitnik građana ocenjuje da akcenat mora biti stavljen na vaspitanje

  • 2
PROSJACENJE DECA PASALIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je povodom Međunarodnog dana dece, da se prava dece moraju poštovati i štiti u svakom momentu i na svakom mestu, ali i da deca treba da budu osnažena da pored svojih prava budu podjednako svesna i svojih obaveza.

Pašalić je izjavio da je tragični događaj u OŠ "Vladislav Ribnikar", od kojeg ni kao društvo ni kao pojedinci još nismo počeli da se oporavljamo, pokazao je da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

"Moraju biti istovremeno osnažena da postanu svesna i svojih obaveza i prava koja drugi imaju u društvu", rekao je Pašalić, stoji na sajtu Ombudsmana.

Naglasio je i da se mnogo više pažnje mora posvetiti prevenciji i edukaciji dece i da svi moramo biti svesni koliko su u modernom društvu izložena brojnim i različitim uticajima i opasnostima, zbog čega njihova prava moraju biti zaštićena.

"Međutim, granica dečjih prava je tamo gde počinju dečije obaveze i obrnuto. Stoga akcenat mora biti stavljen na vaspitanje, odnosno na ulogu roditelja i ulogu škole", naveo je Pašalić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA