Vreme čitanja: oko 3 min.

Međunarodni dan dece u senci dve tragedije: Žigmanov podseća na preporuke koje je Srbija prihvatila

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ocenio je da borba protiv nasilja mora biti zajednička

  • 0
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je da se Međunarodni dan dece - 1. jun ove godine u Srbiji obeležava, nažalost, u senci nezapamćenih tragedija, ubistava đaka u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i mladih u okolini Mladenovca i Smedereva, saopšteno je iz Ministarstva.

Tomislav Žigmanov je naveo da su nevine dečje žrtve večiti poziv na još odlučniji rad i posvećenost svakog pojedinca, svakog zvaničnika, svake organizacije u Republici Srbiji kada su bezbednost, humanost, solidarnost, empatija, tolerancija i ljudska prava u pitanju.

Žigmanov je dodao da svi zajedno moramo da se založimo za još snažniju borbu protiv svakog negativnog društvenog fenomena, pogotovo nasilja svake vrste, da se nikada ovakve tragedije ne ponove u našoj državi.

"Deca čine jednu od najosetljivijih društvenih grupa, kako u pogledu zrelosti i uzrasta, tako i prava i neophodnosti da im odrasli pruže zaštitu, uz puno uvažavanje njihovih prava, mišljenja i najboljeg interesa. Deca su budućnost svakog društva i garancija da će humanističke vrednosti i ciljevi, kao i na demokratiji utemeljene politike koje danas u Republici Srbiji utvrđujemo i sprovodimo, biti i ispunjene u vremenima koja dolaze. Zbog njih, kao i zbog nas, moramo kao društvo činiti sve da stvorimo uslove da deca u Srbiji budu bezbedna i zaštićena, a da se njihove ličnosti i potencijali slobodno u potpunosti razvijaju, te da odrastaju u porodičnoj sredini, ispunjenoj sigurnošću, ljubavlju i razumevanjem", naveo je Žigmanov.

Podsetio je da je Vlada Srbije utvrdila prioritete na kojima će u narednom periodu još intenzivnije raditi kada je u pitanju zaštita dece, dodajući da je ove sedmice održana konstitutivna sednica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, kojim rukovodi predsednica Vlade Ana Brnabić, a u cilju preduzimanja konkretnih koraka ka smanjenju vršnjačkog nasilja.

Dodaje da Srbija redovno izveštava o primeni Konvencije o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti prava dece, a da Konvencija obavezuje na poštovanje preuzetih obaveza i kontinuiran rad na zaštiti i unapređenju prava najmlađe populacije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije na sistemski način, kroz rad nacionalnog Saveta za praćenje UN preporuka, prati sprovođenje svih preporuka, koje dobijamo u procesu monitoringa od Ujedinjenih nacija.

Os Vladislav Ribnikar OŠ "Vladislav Ribnikar" / Foto: Nikola Anđić

"Takođe, u saradnji sa Centrom za prava deteta i organizacijama civilnog društva koje se bave unapređenjem položaja dece, radili smo na razvijanju indikatora kako bi mogli realno da merimo napredak u ispunjavanju preporuka do narednog izveštaja. U čitavom procesu izveštavanja o primeni Konvencije, i deca su imala aktivnu ulogu. Njihovi stavovi i mišljenja o stepenu ostvarivanja njihovih prava u svakodnevnom životu, sastavni su deo ovih izveštaja. Zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece, jačanje mehanizama koji obezbeđuju zaštitu dece od nasilja u svim okruženjima, jačanje inkluzivnosti u obrazovanju i poboljšanje celokupnog normativnog okvira koji se tiče prava deteta, neke su od preporuka koje je Srbija prihvatila u nedavno završenom procesu Univerzalnog periodičnog pregleda, ključnog međunarodnog mehanizama za nadzor nad stanjem ljudskih prava u državama članicama Ujedinjenih nacija", naveo je Žigmanov.

U tom kontekstu, kako je rekao, treba istaći važnost preporuka koje se odnose na inkuzivnost i zabranu diskriminacije u svim oblastima društvenog života, sa ciljem da deca imaju pristup pravima i uslugama, naročito deca sa invaliditetom, deca romske nacionalnosti, deca izbeglice i migranti, kao i deca iz ruralnih sredina.

Prihvatanjem preporuke za ratifikaciju Opcionog protokola o komunikacijskim procedurama, Srbija je potvrdila svoju posvećenost u nastojanju da osnovni principi Konvencije o pravima deteta i preporuke UN-a budu ugrađeni u sve politike na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju punog ostvarivanja prava dece, navedeno je u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA