≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odluka Vlade Srbije: Kraj školske godine 6. juna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kraj školske godine 6. juna, deo "Ribnikara" postaje memorijalni centar

Kraj školske godina za sve škole u Srbiji biće 6. juna, a OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj se desilo masovno ubistvo 3. maja, ostaje škola i dobija memorijalni deo, potvrđeno je iz Vlade.

- Naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince. U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu. Vodeći računa upravo o tome, Vlada Republike Srbije je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji - saopštili su iz Vlade.

- Škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele. U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti. Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev - saopšteno je iz Vlade Srbije.

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola. Ona će biti rekonstruisana i tokom procesa rekonstrukcije, biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnost. Nakon obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora u Oglednoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, potvrđena su saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvete i Ministarstva za brigu o porodici, da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na maloletnog K.K. Upravo zato molimo sve medije da se prema ovoj informaciji odnose sa dužnom pažnjom i da ne objavljuju neproverene i nepotvrđene informacije, jer se time nastavlja proces traumatizacije dece i roditelja. Zahvaljujemo roditeljima, nastavnicima i svim zaposlenima u obrazovnom sistemu na razumevanju i podršci - saopšteno je.

Podsećamo, 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" dogodilo se masovno ubistvo kada je K.K. (13) usmrtio devetoro učenika i čuvara škole.

(Telegraf.rs)

Video: Nastava u Ribnikaru se neće odvijati kao u drugim školama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    1. jun 2023 | 16:56

    Ovo je strasno. 1.juna vest da se 6.juna zavrsava skolska godina???? Pritom, vikend dva dana, znaci, deci ostaju jos samo tri radna dana! Trebalo je ovu odluku doneti ranije i blagovremeno obavestiti roditelje i decu, sve. Kataklizma.

  • Sheila Broflovski

    1. jun 2023 | 16:33

    Prosvetari su svakoj kriznoj situaciji (bombardovanje, poplave, Covid...) bez roptanja i dostojanstveno odrađivali svoj posao... Zauzvrat su dobili mizerne plate, izuzetno loš tretman u društvu, potpuni nemar kada je reč o resornom ministarstvu... Iz dana u dan ljudi gube posao, postaju tehnološki viškovi, trpe nebulozne reforme, ukidanja smerova...bez ikakve novčane nadoknade. Preporučuje im se da prate liste tehnoloških viškova odn. potreba pojedinih škola - koje su potpuno fiktivne. I ovoga puta su nastavnici "presečeni" u nekom svom malom planu rada. I ovoga puta će se voditi idejom:"Sve u korist đaka." Biće korektni prema svima. A, zanimljivo, svi će biti protiv njih.

  • Gustav

    1. jun 2023 | 19:59

    Razumem roditelje koji su protiv ali ovo u suštini ne znači ništa. Deca mnogo ne nauče ni za celu školsku godinu jer su danas deca i učenici i nastavnici, a bogami i direktori. Pre 90-ih, nastavnik je bio autoritet, ne samo za balavurdiju nego i za roditelje. Npr., ni najlošiji učenik nije smeo da prećuti roditeljima da ih je razredni pozvao na razgovor. A kad odu na razgovor, pa dodju kući... Tragedija u Ribnikaru je ogolila našu trulez, prvo u porodici, a onda i u obrazovanju, u celom društvu. Kao što rekoh, traje to odavno. Sad zanjemo ono što smo sejali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA