• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sedam bolnica u Srbiji dobilo opremu za transfuziju i transplantaciju u vrednosti 2,6 miliona evra

, Telegraf

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je oprema koju su dobile zdravstvene ustanove namenjena unapređenju postupka transfuzije krvi i transplantacije

 • 1
Danica Grujičić

Prinstkrin: Instagram/ ministarstvo.zdravlja

Danas je sedam zdravstvenih ustanova širom Srbije dobilo 11 specijalizovanih vozila za transfuziju i bezbedan transport krvi, zahvaljujući donaciji Evropske unije. Uz ova vozila, donirana je i oprema za transfuziju i transplantaciju koja je već u upotrebi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, ukupne vrednosti 2,6 miliona evra, od čega je EU obezbedila 1,5 milion evra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Svečanom uručenju vozila na Gradskom trgu u Užicu prisustvovale su ministarka zdravlja, Danica Grujičić, ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević, gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević i zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je oprema koju su dobile zdravstvene ustanove namenjena unapređenju postupka transfuzije krvi i transplantacije.

- Značaj ovog projekta je posebno veliki imajući u vidu nacionalne zdravstvene prioritete koje želimo da ostvarimo na polju transplantacije i postupanja sa organima i tkivima u skladu sa visokim standaradima Evropske unije - rekla je Grujičić.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Министарство здравља (@ministarstvo.zdravlja)

Ona je istakla da je jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja da približi građanima značaj davalaštva krvi i transplantacije organa.

- U tom smislu, želim da najavim da ćemo vratiti privilegije dobrovoljnim davaocima, koje su imali u nekim prošlim vremenima - dodala je ministarka Grujičić.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević naglasila je da nije važno samo usklađivanje sa propisima EU, već da je važna i izgradnja kapaciteta.

- Nastavljamo saradnju sa Delegacijom EU na daljim programima i Ministarstvom zdravlja na novim projektima za narednu godinu - dodala je ministarka Miščević.

Zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva je poručila da je ovo samo jedan od projekata koje finansira EU, a koji ima cilj da podstakne solidarnost i humanost.

- U prošlosti, podrška EU zdravstvenom sektoru bila je obimna, veća nego u drugim zemljama koje nisu članice EU. U poslednjih 20 godina, EU je obezbedila 570 miliona evra kredita i donacija za zdravstveni sistem Srbije. Opremljene su bolnice, laboratorije, zavodi za javno zdravlje i centri za transfuziju krvi - istakla je Halačeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Građanin Niša

  12. jun 2023 | 10:01

  Mora se pod HITNO ustanoviti građanska kontrola zdravstva! Ekipe u kojima svakodnevno treba menjati ljudstvo, treba da kontrolišu RAD, ORGANIZACIJU i PRISTUP PACIJENTIMA niških lekara, U domu Zdravlja-Niš, najgore i najneorganizovanije je INTERNO ODELJENJE a u KLINIČKOM CENTRU samo treba pogledati svakodnevnu situaciju u prijemnim ambulantama. Građanska kontrola mora imati ovlašćenje da kažnjava

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA