Vreme čitanja: oko 2 min.

"Misli i uči, mobilni isključi": Škola u Kragujevcu je zabranila upotrebu telefona na času, kakvi su efekti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pod sloganom "Misli i uči, mobilni isključi" u Osnovnoj školi "Dragiša Mihailović" usvojen je pravilnik o ograničenoj upotrebi mobilnih telefona

  • 1
Zabrana mobilnih telefona u školama Foto: Shutterstock

Osnovna škola "Dragiša Mihailović" je među prvima u Kragujevcu zabranila korišćenje mobilnih telefona na času učenicima, ali i nastavnicima. Da li su se đaci u međuvremenu navikli i kako na to gledaju njihovi roditelji i nastavnici, prenosi RTS.

Pod sloganom "Misli i uči, mobilni isključi" u Osnovnoj školi "Dragiša Mihailović" usvojen je pravilnik o ograničenoj upotrebi mobilnih telefona. Đacima i nastavnicima je zabranjeno da ih koriste na času i odlažu ih na posebna mesta predviđena za to.

- Čudno je zato što smo pre stalno koristili pomalo telefone na času. Sada nam je lakše zato što slušamo na času i više zapamtimo. Manje moramo da učimo kući, zato mi je najlakš - kažu učenici ove kragujevačke škole i dodaju: - Jeste malo čudno jer izgleda kao da smo izgubili orijentaciju u vremenu i prostoru. - Meni se sviđa ideja da odlažemo telefone, više smo fokusirani na času.

Sviđa se i nastavnicima i roditeljima, koji tvrde da ta mera već daje rezultate.

- Meni je prijatnije, jer imam interakciju mnogo više sa učenicima, nego što sam imala ranije - naglašava Danijela Busarac, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ "Dragiša Mihailović".

- Sve treba da ima svoje mesto i svoje vreme za korišćenje. Škola treba da ima svoju obrazovnu i vaspitnu namenu, telefoni takođe u školi i to je sada lepo propisano - dodaje Nataša Davidović, majka učenika.

Međutim, ima i odstupanja od propisa. Ukoliko nastavnik odluči da je moblini telefon neophodan za nastavu. Učenici tek tada mogu da ga uzmu i koriste samo jedan deo časa određenu aplikaciju.

Učenici mogu da koriste mobilne telefone i tokom odmora, ali isključivo za slanje poruka i pozive. Slikanje i snimanje je strogo zabranjeno.

- Cilj nam je da na ovaj način uredimo upotrebu mobilnih telefona, da sprečimo moguće oblike diskriminatornog ponašanja, zloupotrebe društvenih mreža, putem mobilnih telefona, onih sadržaja koji mogu da diskredituju učenike, da stvore jednu negativnu sliku odnosa u školi - kaže Dalibor Tvrdišić, direktor OŠ "Dragiša Mihailović".

Ova osnovna škola je svoj pravilnik predstavila i direktorima ostalih kragujevačkih škola. Sada sve više njih sledi taj primer.

(Telegraf.rs)

Video: Kamiondžija Nenad spasio nesrećnog čoveka od velikih muka u Kazahstanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA