≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Negde ni kap, a negde potop: Mnogi delovi Srbije na udaru grmljavinskih nepogoda, evo koji najpre

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog povećane vlažnosti vazduha biće veoma sparno i neugodno

  • 0
Grmljavina, kiša, sunce Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Pixabay

Širom Srbije i danas se beleže lokalni pljuskovi sa grmljavinom, lokalno i jače grmljavinske nepogode.

U toku jutra i dela prepodneva bilo je suvo, u mnogim predelima i pretežno sunčano.

Oko 11 časova snažni grmljavinski sistemi formirali su se nad nekoliko delova Srbije.

Jedan od njih doneo je obilne pljuskove sa grmljavinom Fruškoj Gori. Drugi je zahvatio zapadne predele Srbije, a treći krajni jugoistok Srbije, naročtio šire područje Stare planine.

Najsnažniji grmljavinski sistem formirao se nad istočnom Srbijom, naročito iznad Homolja i Beljanice. U ovim predelima bilo je jačih grmljavinskih oluja sa gradom i olujnim vetrom, uz snažno električno pražnjenje.

Oko podneva se jedan snažan oblačni sistem vertikalnog razvooja formirao i iznad Beograda, uz lokalne, ali obilne pljuskove sa grmljavinom.

Najobilniji pljuskovi, uz jako električno pražnjenje zabeleženi u južnom obodu Beogradu i naseljima prema Avali.

Današnji grmljavinski sistemi već su ponegde u zonama jačih nepogoda doneli i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

S obzirom na to da su padavine lokalnog karaktera i neravnomereno raspoređene, ima lokacija na kojima nije palo ni kapi kiše ili tek vrlo malo, a nalaze se nedaleko od lokacija koje su zabeležile veoma obilbne padavine i to u kratkom vremenskom intervalu.

Nešto posle 12 časova lokalnih pljuskova sa grmljavinom bilo je i na severu Vojvodine, naročito na severu Bačke i na širem području Subotice.

Obilnih pljuskova sa grmljavinom ima i na istočnim padinama Kopaonika i ovaj sistem se premešta prema Rasinskom okrugu.

I u nastavku dana širom Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Oko 14 časova novi grmljavinski sistem zahvatiće Beograd i doneti novi talas pljuskova, lokalno i obilnijih.

Biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima palo bi lokalno i preko 30 - 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od bujica i poplava.

S obzirom na to da smo već duže vreme na udaru obilnih pljuskova, nivo reka je u porastu, a na potocima i manjim tokovima pri jačim padavinama biće i opasnosti od poplava i bujica, a na pojedinim lokacijama poplave se očekuju zbog zapušenja odvodonih i kanalizacionih sistema i nemogućnosti da prihvate veliku količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Veoma nestabilno vreme nastaviće se i u narednom periodu, a samo će tokom vikenda na severu Srbije, naročito u Vojvodini biti suvo i uglavnom pretežno sunčano, a u ponedeljak u većem delu zemlje, dok pred kraj dana stiže novo pogoršanje vremena.

Današnje maksimalne temperature kretaće se od 21 do 27°C, a u tom opsegu biće i u narednom periodu.

Zbog povećane vlažnosti vazduha biće veoma sparno i neugodno.

Inače, ono što je interesantno, dok su mnogi predeli Srbije danas na udaru obilnijih pljuskova i grmljavinskih nepogoda, u pojedinim delovima Srbije je potpuno vedro i sunčano, a slična situacija očekuje se i u nastavku dana.

(Telegraf.rs)

Video: Strašno nevreme pogodilo Konjarnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA