• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabićeva sa norveškim ekspertima o masovnim ubistvima u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ana Branabić je istakla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", zauvek menjaju čitavu zemlju i iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih, kaže se u saopštenju Vlade

 • 1
Ana Brnabić

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić

Premijerka Ana Branbić primila je predstavnike Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa i Centra Utoja koji su joj preneli iskustva u vezi sa periodom posle tragičnog događaja na ostrvu Uteya 2011. godine kada je ubijeno 69, većinom mladih osoba.

Ana Branabić je istakla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", zauvek menjaju čitavu zemlju i iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih, kaže se u saopštenju Vlade.

Celo društvo prolazi kroz stresni period", ukazala je Brnabićeva, dodajući da je država spremna da učini sve što je potrebno da pomogne porodicama, učenicima i nastavnicima te škole, ali uz poštovanje mišljenja i u dogovoru sa Savetom roditelja škole i porodicama nastradale dece.

Premijerka je predstavnicima Norveškog centra zahvalila na dolasku u Beograd i podršci koju su pružili članovovima Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar", kao i stručnjacima u Institutu za mentalno zdravlje sa kojima su razgovarali.

"Potrebno vreme za oporavak"

Predstavnici Norveškog centra i stručnjaci za post-traumatski tretman i kulturu sećanja preneli su premijerki Srbije svoja iskustva posle tragedije na ostrvu Utoja 2011. godine.

Ukazali su da je u ovom trenutku neophodno obezbediti dovoljno vremena za oporavak porodicama nastradalih učenika i kreirati timove stručnjaka različitih profila koji će im pružiti punu psihološku i svaku drugu vrstu podrške.

To su mere koje su dale razultate u njihovoj zemlji, podvukli su, prenosi se u saopštenju Vlade.

Norveška je, posle tragičnog događaja na Utoja ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Tim eksperata, koji čine članovi tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma - NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres – NKVTS, razgovarali su ranije sa članovima Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" i psihijatrima i psiholozima sa Instituta za mentalno zdravlje.

Prisustvovali su i sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom predsedava premijerka, a u planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Kraljevine Norveške Jorn Gjelstad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Carica Sveta

  2. jun 2023 | 13:20

  Jako bitna podrška. Važno je sagledati iskustva zemalja poput Norveške, koje su imale slučajeve masovnih ubistava. Život mora da pobedi.

  1
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA