Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi naučnik iz Novog Sada na tragu velikog izuma: Osmislio "trojanskog konja" koji bi slabio ćelije raka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suština izuma Vidaka Raičevića je u menjanju strukture molekula pomoću hemijskih reakcija kako bi se dobio molekul "trojanski konj", koji umesto da pomaže ćeliji da raste i umnožava se, on je razara i uništava

  • 1
Naučnik, naučnici laboratorija eksperimenti mikroskop Foto-ilustracija: Shutterstock

Mladi novosadski naučnik Vidak Raičević koji se bavi istraživanjima vezanim za lečenje karcinoma, na tragu je velikog izuma. "Trojanski konj" iz njegove laboratorije trebalo bi da "zbunjuje" ćelije raka i jednog dana bi mogao da postane lek protiv te opake bolesti, navodi RTV.

Inspiraciju za svoje naučno istraživanje, dvadesetdevetogodišnji Novosađanin Vidak Raičević potražio je u grčkoj mitologiji i svog hemijskog "trojanskog konja" želi da iskoristi za nadmudrivanje i slabljenje ćelija raka, pre svega tumora dojke kod žena.

- Taj trojanski konj ima destruktivno svojstvo, ali, kako su to ustanovile naše kolege sa Instituta za onkologiju Vojvodine koje su ispitivale ova jedinjenja, to destruktivno svojstvo je uočeno samo na ćelijama hormon zavisnog tumora dojke, a ne i na zdravim ćelijama - objašnjava istraživač - saradnik na Katedri za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine na PMF Novi Sad.

Suština njegovog izuma je u menjanju strukture molekula pomoću hemijskih reakcija kako bi se dobio molekul "trojanski konj", koji umesto da pomaže ćeliji da raste i umnožava se, on je razara i uništava.

Konačan rezultat istraživanja je, prema rečima ovog višestruko nagrađivanog naučnika, još daleko, jer se obavlja u Univerzitetskom centru, a ne u velikoj farmaceutskoj industriji, koja bi novcem mogla da pomogne brže kretanje molekula ka primeni.

- Na svetskom nivou samo oko deset odsto lekova dolazi iz Univerzitetskih centara, a i tada je u toj fazi njihovog razvoja neophodno preći sa Univerzitetskog centra na farmaceutsku kompaniju, tako da mi u stvari imamo veliki problem što sve te ostale faze ispitivanja, pretkliničke i kliničke, zahtevaju mnogo sredstava i interdisciplinarni pristup - navodi Raičević.

Vidak Raičević svoju naučno-istraživačku karijeru želi da nastavi u Srbiji, ali bi voleo kada bi mladi naučnici imali povoljnije uslove za rad.

A kao jedno od mogućih rešenja ovaj budući doktor hemijskih nauka, vidi u osnivanju Razvojnih Instituta pri farmaceutskim kompanijama, koji bi zaustavili odlazak vrhunskih stručnjaka u inostranstvo.

(Telegraf.rs)

Video: Čitavu noć trajala borba sa katastrofom u Čačku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA