• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Projekat uređenja Almaškog kraja u Novom Sadu dobio prestižnu nagradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reč je o projektu za sveobuhvatnu rekonstrukciju dela grada koji je smešten između Almaške i najstarije pravoslavne crkve u Novom Sadu – Saborne crkve i koji obuhvata delove Podbare, Salajke i Starog grada

  • 0

Projekat urbanističko-arhitektonskog uređenja prostorne kulturno-istorijske celine – Almaškog kraja u Novom Sadu– najstarijeg srpskog dela grada iz 1718. godine, dobio je prestižnu nagradu Architizer A+Award za projekat u kategoriji Unbuild Landscape, prenosi Vojvodina.gov.rs.

Reč je o projektu za sveobuhvatnu rekonstrukciju dela grada koji je smešten između Almaške i najstarije pravoslavne crkve u Novom Sadu – Saborne crkve, i koji obuhvata delove Podbare, Salajke i Starog grada.

Pokrajinska vlada finansirala je u celosti izradu projektno-tehničke dokumentacije. Rekonstrukcija Almaškog kraja zajednički je projekat Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.

Prva faza radova obuhvatiće sledeće ulice: Zlatne grede, Skerlićevu, trg na susticanju Zlatne grede i Skerlićeve, Milovana Vidakovića, deo Ulice Đorđa Jovanovića od Kosovske do Save Vukovića i deo Ulice Save Vukovića od Đorđa Jovanovića do Lađarske. Radovi obuhvataju zamenu infrastrukture i kolovozne konstrukcije, postavljanje granita i porfira, uređenje parternih površina, saobraćajne signalizacije, javnog osvetljenja, hortikulture, urbanog mobilijara i turističke signalizacije. Ovaj projekat izvodi se uz nadzor projektanata i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz koordinaciono telo koje čine predstavnici Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Srpske pravoslavne crkve, Matice srpske i Udruženja „Almašani“.

U okviru projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja biće rekonstruisan ceo javni prostor u obuhvatu Almaške, Kosovske, Pašićeve, Temerinske ulice i Trga Marije Trandafil.

Reč je o prostoru koji obuhvata 22 hektara. Projektom sanacije biće obuhvaćeno preko 400 objekata, privatnih kuća i javnih zgrada. Projekat podrazumeva i potpunu obnovu jednog od najvažnijih infrastrukturnih objekata u gradu – almaškog kanalizacionog kolektora, koji nije rekonstruisan poslednjih 50 godina. Projektom je predviđeno kompletno ozelenjavanje prostora, pa će umesto sadašnjih 150, biti preko 500 stabala visokog rastinja i biće formirane travnate površine, sa zalivnim sistemom.

Mirović: Vraćamo se našim korenima

Realizacijom ovog projekta biće proširena i pešačka zona u Ulici zlatne grede i Skerlićevoj. Biće izmenjena i koncepcija saobraćaja i izgrađene javne garaže po obodu zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine.

- Uređenjem Almaškog kraja stvaramo uslove za razvoj Novog Sada kada je reč o kulturi, tradiciji, saobraćaju i turizmu, ali se na ovaj način vraćamo i našim korenima - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na predstavljanju projekta.

Arhitekta Đorđe Bajilo, direktor firme DBA, koja je izradila projekte, zahvalio je u ime celog tima za poverenje i podršku na ovom kompleksnom projektu.

- Nagradu doživljavam kao zajednički uspeh svih nas, kao promociju Grada Novog Sada, Pokrajine Vojvodine, naše države, ali i struke i brige o istoriji i nasleđu - izjavio je Bajilo.

(Telegraf.rs)

Video: Teška nesreća na auto-putu kod Batajnice, auto sleteo u njivu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA