Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji za vikend visok stepen UV zračenja: Pogotovo u nedelju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova

  • 4
Sunce Foto: Pexels

U Srbiji će za vikend biti visok i vrlo visok stepen UV zračenja, a on će prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) pogotovo biti izražen u nedelju. 

UV indeksa ima 11.

Do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

UV indeks će danas biti najviši na Paliću, u Somboru i u Kikindi, gde će biti 8, a malo slabiji (7) ali isto visok u Novom Sadu i Zrenjaninu, dok će u Vranju, Sremskoj Mitrovici i Vršcu biti 6.

U ostatku Srbije on će biti umeren, od 3 do 5, što, međutim, nije slučaj i sutra.

UV indeks Srbija Printskrin: RHMZ

U nedelju, 4. juna jedino će Negotin, Dimitrovgrad i Leskovac moći da odahnu, jer će se svi ostali delovi Srbije crveneti od UV indeksa.

I u nedelju će on biti vrlo visok u Kikindi (8), koliko i u Vršcu, Loznici, Somboru, na Paliću, u Beogradu, Požegi...

Visok, što znači UV indeks od 6 do 7, biće u Novom Sadu, Zrenjaninu, Valjevu, Sjenici, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Vranju, Prištini, na Kopaoniku, na Zlatiboru...

Mere zaštite

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

(Telegraf.rs)

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA