• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zajedno u "protivgradnom rovu" brane nebo nad Dragačevom: Bračni par Lazić udruženi protiv vremenskih nepogoda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ni sama ne zna koliki broj raketa je do sada ispalila u nebo, barata sa ovim eksplozivnim napravama kao od šale.

  • 0
Dejan i Draga su muž i žena ali i saborci na prvoj liniji odbrane

Foto: RINA.rs

Kako je prethodnih dana zapadna Srbija bila na meti vremenskih nepogoda, sada svaki oblak predstavlja pretnju od grada koji neretko desetkuje ono što meštani sela sa mukom obrađuju. Posebna slika stiže iz dragačevskog sela Vučkovica, sa stanice 96 gde su zajedno u "protivgradnom rovu" muž i žena, Dejan i Draga Lazić. Prihvatili su se ovog odgovornog posla jer nije imao ko drugi, pa tako zajedno kao pravi saborci štite svoje i komšijske njive i voćnjake.

- Od aprila do oktobra svako jutro smo na stanici na prozivci, a kad je na snazi pripravnost onda ostavljamo sve i trčimo na stanicu. Imamo oko 15 minuta da stignemo, teren je dosta nepristupačan ali nema stajanja. Ako ne stignemo na vreme i ne ispalimo rakete, eto štete na malinama i kod nas i kod komšija - kaže za RINU Draga.

Dejan i Draga su muž i žena ali i saborci na prvoj liniji odbrane

Foto: RINA.rs

Ni sama ne zna koliki broj raketa je do sada ispalila u nebo, barata sa ovim eksplozivnim napravama kao od šale. A komšije često kroz osmeh kažu da tamo gde rakete ispaljuje Draga ne pada ni kiša, a kamoli grad. Najveća podrška joj je suprug, takođe protivgradni strelac Dejan, koji joj koliko može olakšava ovaj odgovoran posao.

- Nije ovo lako raditi, to su ipak eksplozivi u pitanju. Mora raketa pažljivo da se uzme, stavi u lanser i ispali u nebo. Zato sam i ponosan na moju Dragu koja je rame uz rame stala sa mnom i brani selo od elementarne nepogode. Radimo timski, a sve u cilju da ako je stanje pripravnosti što pre stignemo na stanicu i učinimo sve da se razbiju oblaci. Da štete nema uopšte ili da bude minimalna. Ovaj period godine je najizazovniji za nas protivgradne strelce - rekao je Dejan.

Lazići imaju dvoje dece i u selu Vučkovica se bave poljoprivredom. Uzgajaju maline, krompir i kukuruz i zato višoj nebeskoj sili ne dzvoljavaju da im uništi rod. Posao protivgradnog strelca zahteva okretnost, brzinu ali i dobru kondiciju a Draga i Dejan stižu sve. Da obavljaju poslove kojih na selu ima od jutra do mraka, ali i da budu na prvoj liniji odbrane - zajedno. Kako u životu, tako i na protivgradnoj stanici broj 96.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA