Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedno "da" produžilo četiri života: Petar (23) dobio novu jetru na VMA, srce presađeno u Kliničkom centru

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi put posle više godina u toj ustanovi napravljena takva procedura gde su eksplantirani i srce i jetra i bubrezi, ističe anesteziolog sa VMA

  • 0
Transplantacija, bolnica, pacijent Foto: Shutterstock

Jedno "da" u kasnim popodnevnim satima, dve zdravstvene ustanove stavilo je na noge, i posle višečasovnih operacija - donelo produžetak četiri života. Zahvaljujući saglasnosti porodice donora, u Kliničkom centru Srbije i Vojnomedicinskoj akademiji, urađene su transplantacije srca, jetre i bubrega.

Dvadesettrogodišnji Petar oporavlja se na Vojnomedicinskoj akademiji, i dve nedelje nakon transplantacije jetre, danas bi trebalo da ide kući. Malo dalje, u Kliničkom centru Srbije oporavlja se 56-ogodišnji Zoran, kome je iste noći urađena transplantacija srca, piše RTS.

"Moje stanje je bilo veoma kritično i nije se znalo da li ću preživeti zato što je bio potreban donor hitno. Ja sam veoma zahvalan porodici koja je rekla da", kazao je Petar.

Zoran kaže da je imao uvećano srce i da je otišla i leva i desna komora.

"Imamo ovde fizioterapeuta, da ne budemo samo u ležećem stavu, da ne dođe do kompikacija. Ne znam šta bih rekao, osim da sam zahvalan porodici donora, i celoj ekipi koja je radila celu noć", ispričao je Zoran.

U ovoj godini to je treća transplantacija srca u Kliničkom centru Srbije, a 50. od 2013. kada je u Klinici za kardiohirurgiju te ustanove presađno prvo srce.

"Zvanično 39 bolesnika, ali kao što možete da vidite iza vas i u drugoj jedinici intenzivnog lečenja imamo stalno bolesnike koji nam pristižu i koje obrađujemo da li su kandidati za transplantaciju ili ne, tako da se lista revidira svakodnevno", ističe prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKCS-a.

Lekari Vojnomedicinske akademije kažu da su strepeli za Petra i da li će jetra stići na vreme. Bio je životno ugrožen, u iščekivanju je pomogla i dijaliza jetre.

"To je procedura koja se prvi put radila sada na VMA, ali je urodila plodom i spasila život, procedura se radi samo u najtežim situacijama, do transplantacije, sama po sebi ne bi mogla da održi život pacijentu. Petar ima novi život, živeće kao druge zdrave osobe, povremeno će dolaziti na kontrole, treba da živi punim plućima", napominje dr Irina Brčerević, gastroenterolog hepatolog VMA.

Kada je porodica rekla najvažnije "da", okupili su se timovi, eksplantacija i transplantacija su trajale oko 13 sati.

"Imamo koordinatora za transplantaciju. On poziva i nas koji smo tu, ko je na odmoru i mi se okupljamo u roku od pola sata 45 minuta. Institucionalna saradnja koja je uspostavljena između VMA i civilnog MZ je dala vrhunski rezultat, jedna vrhunska saradnja između dve ustanove je dovela do toga da smo uspeli da uradimo multiorgansku transplantaciju", ukazuje Dr Momir Šarac, vaskularni hirurg VMA.

Dr Goran Rondović, anesteziolog VMA dodaje da je prvi put posle više godina u toj ustanovi napravljena takva procedura gde su eksplantirani i srce i jetra i bubrezi, ukupno je šest anesteziologa učestvovalo u procesu koji je trajao cele noći, i u narednom danu kada su rađene i same transplantacije.

U Srbiji nema dovoljno transplantacija, i donora, u iščekivanju da Skupština usvoji izmenjen Zakon o transplantaciji, oni koji najbolje znaju da život u sekundi može da pređe na drugu stranu, imaju važne poruke za sve nas.

"Sama ta administracija neće unaprediti, ali svest građana, humanost građana mora da bude na prvom mestu, i svakako donacija organa jeste nešto što je u svetu uobičajenni postupak, mora se raditi dosta kod nas i na psihološkom, etičkom aspektu, tako da se broj donora poveća", ističe prof. dr Darko Mirković, načelnik Tima za transplataciju jetre VMA.

Profesor Putnik poručuje: "Budite humani, sada je to važnije nego ikad".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA