Vreme čitanja: oko 2 min.

Gimnazijalci u Novom Sadu pokazali koliko vole svoju školu: Poklonili nešto što će ostati i kad oni odu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učenici Gimnazije "Branko Radičević" u Novom Sadu naslikali su cvetni mural i poslali jasnu poruku svima o važnosti životnog okruženja

  • 0
Škola učionica učenici nastavnik Foto: Shutterstock

Učenici Gimnazije "Branko Radičević" učinili su jedan givan gest i poklonili svojoj školi i svom gradu Novom Sadu jedan lep prizor u kome će njihovi sugrađani uživati godinama. Želeli su da pošalju jasnu poruku svima o važnosti koje naše životno okruženje ima i o tome koliko je bitno da živimo, radimo i školujemo se u lepoj, čistoj i zdravoj okolini.

Naime, pored murala koji je oslikan na zidu stambene zgrade pre dva meseca učenici su sada na samoj zgradi skole na podlozi od fasadne cigle oslikali cvetni mural. Oni su zidove ove ustanove obojili raznim bojama slikajući cvetove, latice, drveće i druge pejzaže.

"Želimo da pokažemo dobar primer i pošaljemo jasnu poruku svima da u ovom ludom vremenu širimo pozitivu, upoznajemo se, družimo se i naravno, ulepšavamo našu životnu sredinu i okolinu" kaže za RTV Marko Malečić, učenik trećeg razreda Gimnazije.

Učenici su želeli da u dvorištu svoje škole maksimalno uživaju i da svoj boravak u školi učine što lepšim. Oni su pored uređivanja dvorišta, sađenja drveća, postavljanja klupa i reflektora želeli da doprinesu zajedničkom akcijom i oboje fasadu svoje škole najlepšim bojama.

"Mi smo najviše improvizovali, ali smo u principu gledali na tu skicu kao na neku osnovnu bazu svega toga, ali većina ovog je improvizacija. Zaista je lep osećaj zato što znam da ce to da stoji još godinama i da ce možda moja deca moći da ga vide, tako da je zaista interesantno bilo i lepo iskustvo", kaže Simona Fabian, učenica prvog razreda.

U ovom prelepom gestu nisu učestvovali samo oni nadareni učenici, već svi koji su to želeli. I oni manje talentovani doprineli su na svoj način i pomogli svojim drugarima da zajedničkim snagama dođu do željenog cilja i završe oslikavanje fasade.

"Večina njih su bili malo nadareniji za likovnu umetnost. Oni koji su malo manje nadareni, računajući i mene, smo pravili podlogu za ove murale" kaže učenik trećeg razreda gimnazije Miloš Devrnja.

Đaci su želeli da naprave nešto svojoj školi što će joj ostati kada oni odu iz nje, a profesori su im puno pomogli u tome. Direktor škole Miroslav Marković ispričao je uz čiju pomoć je ovaj čin realizovan.

"Deca su u svojoj organizaciji sa učeničkim parlamentom i sa svojim nastavnicama likovne kulture Danijelom Đurić i Jovanom Cetinom uradile ovaj ostatak murala koji je na zgradi, a ta ista deca su učestvovala u izradi ovog murala koji je radila lokalna fondacija. Lokalna samouprava kao jedan deo koji finansira srednju školu, bez njih ne možemo, i oni su nam izlazili u susret i svom snagom podržavali ovaj projekat, naravno škola i pomenuta lokalna fondacija", kaže Miroslav Marković direktor škole.

Oni su ovim muralom poslali jasnu poruku svojim vršnjacima i svim budućim generacijama, da je ovo jedna od metoda kako da poboljšamo našu živtnu sredinu i da je učinimo lepšom i zdravijom. Najavljeno je da će u narednim danima biti postavljen i letnjikovac i biće uređene staze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA