Vreme čitanja: oko 3 min.

Oglasio se direktor vrtića iz Subotice u kom su pronađeni miševi: "Mirne smo savesti"

Vreme čitanja: oko 3 min.

U pisanoj izjavi za Telegraf Vojnić istakao da su deca izmeštena čim su uočeni glodari, te da su eliminisani

  • 1

Voda u objektu "Poletarac" predškolske ustanove "Naša radost" iz Subotice bila je zagađena, a prema danas objavljenim  rezultatima ponovljenih analiza, ponovo je za upotrebu. Tu informaciju dobili smo iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Subotica, a potvrdio ju nam je i tehnički direktor predškolske ustanove Veljko Vojnić.

Iz ZZJZ prethodno su za Telegraf naveli da je u uzorku uzetom 19. maja u predškolskom objektu "Poletarac" utvrđeno  prisustvo streptokoka fekalnog porekla, te da je data preporuka da se urade ispiranje mreže, dezinfekcija i ponovna provera zdravstvene ispravnosti vode.

Dodali su da prisustvo patogenih mikroorganizama, u koje spada i streptokok fekalnog porekla, predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito osetljivih kategorija, te da se njegovo poreklo u vodi za piće ne utvrđuje. To je bio odgovor na naše pitanje da li su fekalije životinjske, konkretno mišije, jer su nam roditelji dece iz vrtića "Poletarac" prethodno kazali da su u prostorijama objekta navodno videli mrtvog miša.

Povodom odgovora Zavoda oglasio se i direktor PU "Naša radost" Veljko Vojnić, dodajući ličnu ocenu da je taj odgovor neosnovan.

"Tvrdnja da je voda bila neispravna zbog prisustva fekalija glodara je bez ikakvog osnova. Redovna kontrola vode (koja se vrši kvartalno) je izvršena prema ugovoru sa nadležnom ustanovom za kontrolu javnog zdravlja i za te namene (provera sanitarne ispravnosti vode, hrane, radnih površina i samih zaposlenioh) naša ustanova troši više od 2.500.000 dinara na gosišnjem nivou.

U toku redovne kontrole je ustanovljeno da voda ne ispunjava sve propisane uslove i odmah po dobijanju rezultata smo obustavili korišćenje vode iz vodovoda. Prešli smo hitno na snabdevanje flaširanom vodom, što je kod nas uobičajena procedura kad se dese ovakvi slučajevi, na koje mi ne možemo da utičemo. Ali možemo, i to odmah radimo, prelazimo na alternativno snabdevanje, dok se nedostatak ne otkloni.

Takođe vršimo ispiranje vodovodnih cevi i eventualno zahtevamo asistenciju pri dezinfekciji. Nama nije poznat uzrok zagađenja zatvorenog vodovodnog sistema pod pritiskom, ali se ovakve stvari najčešće dešavaju kad se vrše građevinski radovi u blizini. Od današnjeg dana je voda iz vodovodnih cevi spremna i bezbedna za upotrebu", ponovio je nalaz o ispravnosti.

Vrtić pranje ruku česma Foto: Shutterstock

Komentarisao je i navode o "najezdi miševa po celom objektu", navodeći da su netačni, te da je objekat pod deratizacionom zaštitom.

"Ali i ona, u zaista retkim slučajevima, ne bude sasvim efikasna. Tada hitno pristupamo dodatnim merama zaštite i brzo eliminišemo glodare. Čim su uočeni u jednoj od naših prostorija, decu smo izmestili u druge i od strane ovlašćene organizacije, sa kojom imamo ugovor iz javne nabavke, postavljeni su odgovarajući mamci u tu prostoriju. Prema njihovom usmenom izveštaju, glodari su eliminisani", dodao je u pisanom obraćanju, uz napomenu da su profesionalno mirne savesti.

Voda danas ispravna

Telegraf je prethodno preneo navode roditelja, zabrinutih zbog situacije. Znali su, kako su nam preneli, da voda nije za piće, ali ne i zašto. Potom su navodno videli i mrtvog miša u prostorijama objekta, posle čega su neki od roditelja povukli decu kućama.

Saznalo se i da je jedno dete navodno zagrizlo mišomor, posle čega je prenoćilo u bolnici na ispiranju. Drugo dete dobilo je infekciju oka, u prvom času povezanu sa prljavim rukama, ali ne i vodom u vrtiću, za čiju se neispravnost navodno saznalo kasnije, što je potvrđeno i analizama ZZJZ Subotica. Zbog toga roditelji sumnjaju da je ovaj zdravstveni problem povezan sa vodom u objektu.

Prema ponovljenim rezultatima analiza, voda je danas ispravna za piće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    5. jun 2023 | 13:38

    Da mi je videti u Srbiji da odgovorni i rukovodecim kadrovima jednom preuzmu krivicu za nesto, kazu moja odgovornost je tolika i tolika, spreman sam da snosim posledice. Ne kod nas niko ni za sta nije odgovoran, a svi bi samo da su na rukovodecim mestima. Ja razumem ambiciju, ali uz ambiciju ide i odgovornost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA