• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đacima nagrade po imenima ubijene dece u Ribnikaru: Poznato i kada počinje renoviranje škole

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Renoviranje ove obrazovno-vaspitne ustanove će se, kako nam je rekao Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja, izvoditi u više faza

 • 1
Os Vladislav Ribnikar

Foto: Nikola Anđić

Obnova Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na beogradskom Vračaru, u kojoj je Kosta K. (13) pre mesec dana ubio na mestu osmoro učenika, svojih školskih drugova, i čuvara ove obrazovne ostanove, a ranio sedmoro od kojih je jedna devojčica preminula - počeće 1. jula, pišu "Večernje novosti".

Renoviranje ove obrazovno-vaspitne ustanove će se, kako je rekao Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja, izvoditi u više faza, a plan je da jedan deo zgrade bude renoviran do 1. septembra, kako bi đaci mogli novu školsku godinu da počnu u svojoj školi.

- Našoj deci potrebno je zajedništvo, oni hoće da budu jedni uz druge i uz svoje nastavnike, pa će jedan deo škole biti završen do početka nove školske godine kako deca ne bi morala da idu u druge ustanove - kaže Đorđević.

Kada je reč o memorijalnom kompleksu koji će biti u delu zgrade u kome je Kosta K. ubio đake i čuvara, taj deo biće pažljivo planiran.

Tim povodom u Beogradu su boravili i stručnjaci iz Norveške koji su se bavili traumama svojih građana posle masakra koji je počinio Anders Brejvik koji je ubio više od 70 ljudi, pretežno studenata. Oni su obišli školu, razgovarali sa roditeljima iz Saveta roditelja, sa roditeljima stradale dece, stručnjacima sa Instituta za mentalno zdravlje, predstavnicima Vlade Srbije...

Za obnovu 750 miliona dinara

Građevinska dozvola za rekonstrukciju OŠ "Vladislav Ribnikar izdata je, a Vlada Srbije je izdvojila novac za rekonstrukciju. Kako je rekao gradski menadžer Miroslav Čučković, za obnovu škole od oko 9.000 kvadrata, prema najnovijim procenama, potrebno je oko 750 miliona dinara.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je nedavno da će radovi u "Ribnikaru" biti rezultat dogovora s roditeljima dece te škole i da nijedan korak neće biti preduzet a da prethodno nije postignut dogovor o tome šta će da se radi i kako.

- Norvežani neće odlučivati šta će se i kako raditi, biće formiran tim naših stručanjaka iz različitih oblasti, arhitekata, psihologa, istoričara... a o svemu će se najviše pitati roditelji stradale dece - kaže Đorđević.

Međutim, memorijalni deo škole nije jedino što će podsećati na ubijenu decu i čime će se čuvati sećanje na njih. Naime, Pedagoški kolegijum škole saopštio je da će spomen na decu biti negovan u kontinuitetu.

- Nagrade iz različitih oblasti nosiće imena naših nevinih žrtava, baš kako su oni i bili najbolji u različitim oblastima. Osim njihovih roditelja, mi najbolje znamo svoje stradale drugove i učenike, volimo ih i patimo za njima - naveo je Pedagoški kolegijum "Ribnikara".

Igor Đorđević kaže da je ovo izvanredna ideja koju će Savet roditelja sigurno podržati i podseća da je među ubijenom decom bilo onih koji su bili talentovani za muziku, balet, odbojku, literaturu... pa bi nagrade za najbolje đake u ovim oblastima trebalo da nose imena stradalih učenika.

- Ideja je da se stvori nešto što će živeti, da to ne bude samo spomenik, da ceo prostor ima edukativni karakter, da se tu dodeljuju nagrade sa imenima stradale dece, da sećajući se te dece, slavimo život - kaže Đorđević.

 

(Telegraf.rs)

Video: Kraj školske godine 6. juna: Odluka Vlade Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • FANTOM(68)

  5. jun 2023 | 17:25

  Bilo je to u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu. Umrla je četa đaka u jednome danu. Ni do dan danas nema ni jedna nagrada po njihovim imenima............ Zar ja profesor stari da ih ostavim same....... NE, pucajte ja i sad držim čas! Bože za kim da sada lijem suze, za njih iz 1942. ili za ove iz 2023. ? Na koga da izlije salve gneva koji mešetare među grobovima onih pre i ovih sadašnjih nevinih srdašaca koje pokosiše nečastivi u ljudskom obliku. Gospodo, ostavite ih da putuju međ' anđelima i ne skrnavite sećanja na njih preko odštampanih kartonskih diploma sa njihovim imenima koje će jednoga dana završiti u nekom prašnjavom budžaka gde i sva znamenja pregažena proteklim vremenima. Zadržimo ih u našim sećanjima kao što je Desanka Maksimović ostavila pečat kroz poeziju u nasleđe nadolazećim generacijama kroz vekove. Na njihovim žrtvama nek stasavaju neki novi klinci puni ljubavi a ne mržnje.

  4
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA