≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Teška situacija u dva dela Srbije: U kraljevačkom kraju poplavljeni putevi, u Kosjeriću voda ulazi u domove

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vodena stihija poplavila je brojne lokalne puteve i oštetila prelaze preko vodotokova * Tako je Gračačka reka koja se uliva u Zapadnu Moravu bukvalno odnela deo lokalnog puta Stubal-Donji Gračac

  • 0
Kosjerić, Užice, reka Đetinja, poplava Foto: RINA

Nekoliko sela podno Gledićkih planina, četrdesetak kilometara udaljenih od Kraljeva, minulog vikenda u više navrata zahvatilo je snažno nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i grmljavinom.

Obilne padavine pokrenule su vodotokove drugog reda, pa su nabujali potoci i rečice za kratko vreme napravili štetu na lokalnoj saobraćajnoj infrastrukturi, domaćinstvima i poljoprivrednim objektima gledićkog kraja, u atarima sela Ravanica, Godačica, Leševo, kao i u obližnjem Čukojevcu.

U domaćinstvu braće Zorana i Miljka Mićića u Ravanici bujica je potopila stambene i pomoćne objekte, ne štedeći ni poljoprivredu mehanizaciju i preteći da u nepovrat odnese sve ono što je ova vredna porodica godinama sticala.

- Opet se ponovila situacija iz 2014. godine kada su bujice, noseći sve pred sobom, napravile haos u ovom i okolnim gledićkim selima. I sada je problem nastao zbog neuređenih odvodnih kanala i korita manjih vodotokova jer ovolika količina vode jednostavno nema gde da otekne. Poplavljeno nam je prizemlje kuće, bašta više ne postoji, a bujica je nanela i veliku količinu đubreta i polomljenog drveća – kaže za Novosti Miljko Mićić.

U ispumpavanju vode iz poplavljenih domaćinstava pomogli su pripadnici kraljevačkog Sektora za vanredne situacije, a kolika je šteta, prema Mićićevim rečima, precizno će moći da se utvrdi kada se voda povuče i kada prestanu padavine.

Ista slika, kažu meštani, mogla se videti i u još nekoliko susednih domaćinstava, kao i na saobraćajnoj infrastrukturi.

- Nekoliko sati sve je bukvalno bilo pod vodom, a kiša je i dalje pljuštala na sve strane. Kao da su se sastavili nebo i zemlja.

Vodena stihija poplavila je brojne lokalne puteve i oštetila prelaze preko ovdašnjih vodotokova. Tako je Gračačka reka koja se uliva u Zapadnu Moravu bukvalno odnela deo lokalnog puta Stubal-Donji Gračac.

- Svi pravci biće sanirani, ali ćemo to obavljati prema prioritetima. Za obimnije radove sačekaćemo da prođu padavine koje se najavljuju i u narednom periodu kako ne bi došli u situaciju da isti posao radimo dva ili tri puta za samo nekoliko dana – kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

20 kuća u Kosjeriću pod vodom

Obilne padavine koje su tokom dana zahvatile teritoriju opštine Kosjerić dovele su do izlivanja bujičnih potoka u naselju Brajkovići, a voda je ušla i u stambene objekte.

- Izlili su se bujični potoci u naselju Brajkovići. Potopljeno je 20 kuća. Vatrogasci su na terenu, izvlače vodu iz kuću i saobraćaj je u prekidu - rekao je za Tanjug predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

Osim štete na objektima, obradivim površinama i putnoj infrastrukturi, niko od meštana ovog dela opštine Kosjerić nije ugrožen.

Analiza vode

Zavod za Javno zdravlje Užice uzeo je uzorke vode za analizu danas u prepodnevnim časovima i prema zakonskoj proceduri mora uzorkovati vodu danas u popodnevnim časovima. Sve do dobijanja konačnih rezultata i rešenja Sanitarne inspekcije sa odobrenjem za korišćenje vode za piće - voda nije za piće, objavila je opština kosjerić na svom sajtu obaveštenje KJP "Elan".

Vremenske neprilike, kao i stalna zamućenost vode sa izvorišta Taorska vrela, stvaraju velike probleme u održavanju sistema vodosnabdevanja ili u količini ili u kvalitetu vode, navodi se u saopštenju.

Do stvaranja uslova i do zvaničnog odobrenja korišćenja vode za piće, građanima ostaje na raspolaganju snabdevanje vodom iz cisterne.

Kako se vidi na snimku objavljenom danas, voda je ušla u nekoliko domaćinstava, prodrla u dvorišta i objekte.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 192.RS (@192_rs)
(Telegraf.rs)

Video: Bujica odnela most kod Vrnjačke Banje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA