• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuće u Kosjeriću poplavljene za 20 minuta, u podrumima i dvorištima voda do metar: Kakvo je stanje jutros?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za 20 minuta kiše poplavljeno 20-ak kuća, u podrumima i dvorištima metar vode: Poplava se povukla u Kosjeriću

 • 2

Bujični tokovi koji su se, usled obilnih padavina juče tokom večernjih sati u opštini Kosjerić, tačnije naselju Brajkovići, izlili, povukli su se u svoja korita.

Voda je poplavila dvadesetak domaćinstava u tom naselju i prodrla u pomoćne i stambene objekte.

"Bukvalno 20 minuta je padala kišica, voda je nadolazila polako, slivala se sa brda, loše su nam cevi, loše su nam kanalizacije i podzemne vode, dovoljno je bilo i 15 minuta da voda pređe preko praga. Do pola metra je voda dolazila u prizemlju, u podrumu je bila i do metar, u dvorištu je bilo do metar vode. Nije imala gde da odlazi. Jednostavno, viša sila", rekla je Danijela Pavlović, meštanka Brajkovića, kojoj je voda poplavila kuću, ali i poslovne objekte.

Ona je dodala da ovo nije prvi put da voda plavi ovaj deo opštine Kosjerić, ali da nikada nije tolika količina vode ušla u objekte.

"Kada sam došao da im pomognem, točkovi kamionski idu dole, niz put, ne možemo da ih uhvatimo. Vratio sam dvadesetak komada, ali ima ih još po polju da ih donosimo. Ovo je strašno", rekao je Mihajlo Jeftović.

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić kao najveći problem nakon povlačenja vode istakao je zamućivanje izvora pijaće vode sa koga se napaja čitava opština Kosjerić, ali je izrazio nadu da će taj problem u toku dana biti rešen i da će meštani dobiti pijaću vodu.

"Voda se trenutno povukla. Pljusak koji je trajao svega pola sata je napravio katastrofu, gde se voda izlila u dvadesetak domaćinstava. U tim domaćinstvima je voda ušla u kuće. Voda se povukla, posledice su sanirane. Put Valjevo-Kosjerić je osposobljen, nadamo se da neće više biti kiše, ovo su bujične poplave koji nam iz dana u dan nanose sve veće probleme. Nadamo se da će kiša stati i da će situacija biti bolja po nas. Što se tiče opštine Kosjerić, imamo problema i sa pijaćom vodom. U Brajkovićima se nalazi izvor, bušotina Despotovići koja se trenutno zamutila", rekao je za Đokić za Tanjug.

On je rekao da će jutros zasedati štab za vanredne situacije i da će razmotriti trenutnu situaciju u mesnoj zajednici Brajkovići, što će diktirati dalje korake.

Na samom ulasku u naselje Brajkovići, voda sa lokalnog potoka potkopala je potporni zid koji preti da daljim urušavanjem ugrozi most preko reke.

Đokić je naglasio da će pri rešavanju tog problema biti konsultovani stručnjaci JP "Srbijavode", kako eventualnim obrušavanjem ne bi došlo do začepljenja mosta i novih izlivanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lord

  6. jun 2023 | 09:56

  Noje visa sila,prokopajte kanale,i usmerite vodu negde,najlakse je samo kukati na prirodu,i to godinama...

  4
  0

  Podelite komentar

 • Voda

  6. jun 2023 | 11:48

  Voda je opasna. Ako odeš na more vidiš da se sela nikad nisu gradila pored mora već na brdu, a na plaži samo kućice ribara u kojima spremaju mreže. Isto važi i za reke. Kad vidim poplave uvek pomislim na Novi Sad na vodi i one koji misle da mogu da zajašu Dunav. JA se sa Dunavom ne bih igrala.

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA