Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko tuče decu, ići će u školu roditeljstva: Stručnjak o izmenama Porodičnog zakona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvenstveni cilj izmena zakona, čija bi radna verzija uskoro trebalo da ide na javnu raspravu, nije represivna, nego razvojna norma

  • 45
Dete ljutnja roditelj porodica roditeljstvo Foto: Shutterstock

Izmenama Porodičnog zakona kojima planira da uvede izričitu zabranu fizičkog kažnjavanja dece, država želi da stvori svest o štetnosti fizičkog kažnjavanja po rast i razvoj deteta i posledicama koje ono trpi na polju samopouzdanja, samopoštovanja, socijalne komunikacije i inkorporiranja u vršnjačku grupu.

Nijedan roditelj neće zbog jedne čvrge ili čupkanja otići u zatvor ili će mu biti oduzeto dete - kaže Dragan Vulević, stručnjak za socijalno pravo, koji je ranije radio u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i učestvovao u davanju predloga za izmene zakona na kojima se radi odavno, piše Kurir.

Prvenstveni cilj izmena zakona, čija bi radna verzija uskoro trebalo da ide na javnu raspravu, nije represivna, nego razvojna norma.

- Roditelji mogu biti upućeni u specijalizovanu ustanovu da prođu obuku, kao što je, na primer, tzv. škola za roditelje, u kojoj treba da uče nenasilne metode vaspitanja dece. Ali to je samo u slučaju kada ponašanje roditelja ugrožava dete, a kod roditelja postoje rehabilitacioni potencijali na kojima se može raditi radi ispravljanja grešaka - navodi Vulević i dodaje da su u vaspitanju deteta bitni upornost, doslednost, jasnoća - "da" je "da", "ne" je "ne", nema možda, kao i to da roditelji pred detetom moraju da imaju isti stav.

Vulević navodi da u slučajevima kada fizičko kažnjavanje i upotreba fizičke sile kao vaspitnog sredstva ima određeni intenzitet i kontinuitet koji ugrožava zdravlje i uslove za nesmetan rast i razvoj deteta mogu se primeniti građansko-pravne sankcije prema roditeljima predviđene Porodičnim zakonom i to delimicno ili potpuno lišenje roditeljskog prava, kada se dete oduzima od roditelja. A može se i pokrenuti krivični postupak zbog eventualno učinjenog krivičnog dela zlostavljanje i zapuštanje maloletnog deteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    7. jun 2023 | 10:55

    Зато нам се и дешава све ово! Док је прут радио и у школи је било боље...

  • Gile

    7. jun 2023 | 10:52

    Eeeeee moja drzavo i prokleta evropska unio.... Nas su tukli redom od roditelja i komsija do tetkica u osnovnoj i profesora u srednjoj(ne secam se bas za vaspitacice) pa smo izrasli u normalne ljude koji postuju starije,a ova deca se danas ubijaju medjusobno i ne postuju ni roditelje a kamoli nekog drugog bas iz tog razloga sto niko nesme ni da ih pipne.... Neka nam je Bog u pomoc...

  • Vrnjacka Banja

    7. jun 2023 | 10:55

    Ma bravo, samo napred, svi ce mo biti debili, svaka cast, samo napred

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA