Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava u EPS: Direktora Tomaševića optužuju za nepotizam, mnogi su nezadovoljni upravljanjem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od prvih odluka Miroslava Tomaševića bila je da nekim od bliskih članova porodice potpiše direktorsku platu i unapredi na bolje položaje

  • 5
EPS Foto: Danilo Mijatović

Rad v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslava Tomaševića pod lupom je ne samo ministarke energetike Dubravke Đedović, već i celokupne javnosti odmah po njegovom dolasku na čelo ovog preduzeća. Iako je najavljen kao čovek iz struke i kompanije, Tomašević je svojim potezima po dolasku na čelo EPS, vrlo brzo izazvao nezadovoljstvo kod dela zaposlenih.

Jedna od njegovih prvih odluka bila je da nekim od bliskih članova porodice potpiše direktorsku platu i unapredi na bolje položaje. Iako su unapređenja i povećanja plata usledila po dolasku Tomaševića na čelo EPS-a, iz ovog javnog preduzeća tvrdili su da u ovim slučajevima nije bilo sukoba interesa.

Ova informacija izazvala je gnev i nezadovoljstvo ostalih radnika koji smatraju da je u ovom slučaju evidentan nepotizam. Ovakva situacija dovela je u pitanje i kredibilitet menadžmenta EPS-a i postavila pitanje njihove sposobnosti da pošteno upravljaju kompanijom. Kritičari kažu da je potrebna hitna akcija kako bi se istražile optužbe za nepotizam i izrekle odgovarajuće sankcije, ako je potrebno.

Razmirice

Nakon što je javnost ovih dana svedočila razmiricama između ministarke energetike Dubravke Đedović i v.d. direktora EPS Miroslava Tomaševića, na društvenim mrežama se pojavio snimak koji dosta dobro ilustruje razmere javašluka u ovom javnom preduzeću!

Naime, na snimku se jasno vidi čovek koji kao prevozno sredstvo u Kolubari koristi kašiku bagera uz komentar: "Rudari Kolubare nemaju čime da se prevezu do velikog bagera koji kopa, jer EPS nije obezbedio put! Poginuće neko ovako!

Ovome je, podsetimo, prethodila razmena optužbi između Đedović i Tomaševića. Prvo je ona konstatovala da je ovo preduzeće mnogo promašilo plan što znači da nešto nisu dobro uradili, jer nisu dobro planirali.

- Prozvodnja u Kolubari u maju je na niskom nivou. Imamo smanjenje od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i to nije dobra vest. Ugalj se uvozi, jer je država prepoznala da postoji problem u njegovoj proizvodnji. Izdvojila je značajna sredstva kako bi naše termoelektrane nesmetano radile. Svako izdvajanje sredstava iz budžeta za EPS je manje novca za vrtiće i škole - rekla je između ostalog ministarka.

Napeta situacija

Posle njene izjave se oglasio Tomašević, koji je zamolio ministarku da ne uznemirava javnost iznošenjem neuporedivih podataka, prenosi Kurir.

- Javnost obaveštavamo da se proizvodnja električne energije i uglja odvija nesmetano, da je sistem stabilan, a da EPS posle dve godine posluje u plusu - naveo je Tomašević.

Situacija u EPS-u je i dalje veoma napeta dok se ishod ove polemike očekuje. Mnogi se nadaju da će pravda biti zadovoljena i da će se preduzeti koraci da se slične situacije spreče u budućnosti. Radnici su odlučni u borbi za pravičnost i transparentnost u poslovanju kompanije, a menadžment mora da preuzme odgovornost i vrati poverenje radnika i javnosti, prenosi Pink.

U međuvremenu, očekuje se da će Ministarstvo energetike i rudarstva pokrenuti istragu o ovim navodima. Njihova uloga je da sprovedu objektivnu istragu i preduzmu odgovarajuće mere za razrešenje situacije i vraćanje poverenja radnika i javnosti u rad EPS-a.

(Telegraf.rs)

Video: Ispuštanje vode na brani Potpećkog jezera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NEMA PREDAJE

    6. jun 2023 | 19:44

    Ovo su gnusne laži. Sve rade da ovog čoveka koji je stabilizovao EPS omalovaže iz razloga što je protiv lopovluka i muljanja u EPS-u koje je bilo glavna delatnost za vreme Grčića. Usprotivio se protiv izdvajanja hidroelektrana koje su hteli da sa Mađarima počiste.

  • Molim

    6. jun 2023 | 18:55

    Šta se to dešava u EPSu?!?! Pa isto što se dešava u celoj Srbiji! RASPAD SISTEMA!

  • Joca Kostolac

    7. jun 2023 | 21:42

    Kao dugogodišnji radnik EPS-a odgovorno tvrdim da u poslednji 20-tak godina EPS nije imao sposobnijeg direktora, koga sada pokušavaju da neistinama sruše. Za poslednjih godinu dana podigao je EPS iz ponora u koji su ga uveli predhodnici, i uveo red u poslovanje firme. Svi koji rade u EPS-u vide te promene, a samo zlonamerni , koji ne žele dobro EPS-u i Srbiji, pišu suprotno , iako znaju da to ne odgovara istini, ali odgovara trenutnim nečijim interesima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA