Vreme čitanja: oko 2 min.

Fondacija Mozzart donirala 50 revolucionarnih rukavica za slepe i slabovide

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za lakši iskorak u svet onih kojima je svaki korak otežan

  • 1
Fondacija Mozzart donacija Foto: Promo/ Touch N Touch produkcija

Revolucionarna rukavica za slepe, multifunkcionalno pomagalo jedinstveno na celom svetu, stigla je do svojih prvih korisnika zahvaljujući Fondaciji Mozzart koja je, u saradnji sa Savezom slepih Srbije, ovaj uređaj učinila dostupnim za 50 slepih i slabovidih osoba u našoj zemlji. Nakon svečane dodele u Kragujevcu, pametne rukavice koje osobama bez vida olakšavaju samostalno kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti svečano su uručene i u Beogradu.

Na svečanosti u prostorijama Saveza za slepe rukavice su dobili studenti i učenici iz Beograda, Novog Sada, Subotice i drugih gradova, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva kulture, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, lokalnih organizacija članica Saveza slepih, kao i predstavnika kompanije "Anoris tehnolodži" koja je razvila ovaj jedinstveni izum i Fondacije Mozzart koja je omogućila da on stigne do svojih prvih korisnika.

-Nakon uručenja rukavica za slepe u Kragujevcu, danas smo se opet okupili da realizujemo još jednu dodelu revolucionarnog pomagala za slepe, zahvaljujući Fondaciji Mozzart. Smatramo da ovo treba da posluži kao dobar primer i drugim društveno odgovornim kompanijama da se uključe i pomognu kako bi se gubitak vida, kroz ovakve akcije, na neki način kompenzovao - istakao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

Fondacija Mozzart donacija Foto: Promo/ Touch N Touch produkcija

Fondacija Mozzart je odmah prepoznala značaj ovog izuma i uključila se u akciju kako bi, u skladu sa sloganom "Pruži mi ruku", bila ruka podrške onima kojima je svaki korak otežan.

-Događaj koji nas je ovde okupio nosi jednu posebnu emociju koju smo odmah prepoznali kada nam je stigao predlog saradnje. Drago nam je što se među dobitnicima rukavice nalaze deca i mladi jer će im to pomoći da lakše zakorače kroz život, iako im je taj korak otežan. Ali oni se ne predaju, ne predaje se ni Savez slepih, a nećemo se predati ni mi i nastavićemo da pomažemo - rekao je Marko Nikolovski iz Fondacije Mozzart.

Rukavica prepoznaje boje, novčanice i predmete na određenoj udaljenosti, a pruža i mogućnost osobi koja je nosi da pošalje lokaciju u slučaju da zaluta. Minimalističkog je dizajna, napravljena od kvalitetnog materijala, ima baterije, integrisan zvučnik i punjiva je.

Fondacija Mozzart donacija Foto: Promo/ Touch N Touch produkcija

-Izuzetno mi je drago što je ovde toliko mladih ljudi i poznatih lica koji su i sami učestvovali u razvoju ovog proizvoda i svojim iskustvima ga krojili tako da možemo reći da je on napravljen od slepih osoba za slepe osobe. Mi smo tu samo pokretači inicijative, neko sa idejom i tehničkim znanjem, ali svi zajedno smo ovo napravili i verujem da ćemo zajedno doprineti da kroz vreme proizvod postane još bolji - istakao je Nikola Krstić, jedan od osnivača kompanije "Anoris tehnolodži".

Prvih 17 rukavica Fondacija Mozzart je, u saradnji sa Savezom slepih Srbije, podelila osobama bez vida iz Požarevca, Novog Pazara, Prijepolja, Raške, Niša i drugih gradova na događaju u Kragujevcu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA