• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petra je ponos svoje škole: Čak i sa obe ruke jedva uspeva da pridrži sve diplome koje je dosad osvojila

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedina je u Vojvodini koja je osvojila nagrade na sva tri nivoa na takmičenjima iz gramatike i iz književnosti

 • 1
Petra Savić, Vojvodina

Foto: Subotica.com

O Petri Savić, učenici OŠ „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira, pisano je pre nekoliko godina kada je sve očarala svojim stihovima i rimama. Sada, kao učenica sedmog razreda, ostavila nas je bez daha sjajnim rezultatima na takmičenjima iz srpskog jezika, matematike i geografije, piše subotica.com.

Iako je rođeni „prirodnjak“, Petra je zaljubljena u srpski jezik i književnost i jedina je u Vojvodini koja je osvojila nagrade na sva tri nivoa na takmičenjima iz gramatike i iz književnosti. Uz to, na dopisnoj Matematičkoj olimpijadi na okružnom nivou osvojila je prvo, a na državnom treće mesto, dok je iz matematike je na opštinskom bila treća a na okružnom prva. Na takmičenju iz geografije na opštinskom je bila druga, a na okružnom treća. A sve to bez odlaska na private časove.

- Od petog razreda se pripremam za takmičenja iz srpskog i matematike, ali je zbog korone to tada uglavnom bilo onlajn, tako smo se i takmičili i vežbali. Najozbiljniji rad počeo je sad, u sedmom razredu, kada sam i osam, devet sati provodila u školi, kako bi sve postigla. A radila sam i kod kuće, jer sam morala paralelno da se pripremam za više različitih opštinskih i okružnih takmičenja. Za 12 nedelja imala sam 13 takmičenja – priča nam Petra i kao da tek sad shvata, kada je sve prošlo, koliki je napor uložila. – Kruna svega bila su republička takmičenja u Tršiću i Sremskim Karlovcima. Bila su zaista teška, nijanse su odlučivale. Za školsko gradivo ne moram da učim, ali za takmičenja itekako i od septembra radim u kontinuitetu.

Sa posebnim žarom izučava srpski jezik i književnost jer ga smatra osnovom svega.

- Džaba bilo šta da znaš, ako ne znaš kako to svojim jezikom da objasniš. Bez srpskog i znanja gramatike nećeš znati dobro da se izraziš, a onda i to što znaš, neće doći tako do izražaja – smatra Petra, koja govori nemački i engleski jezik, mađarski razume, a ima želju da nauči italijanski i španski.

Petra trenira i košarku i kao član čantavirskog kluba bila je deo reprezentacije Vojvodine za 2010. godište.

- Svako može da osvoji svoje snove, ako vredno radi i veruje u sebe. Svaki cilj može da se ostvari ako u njega veruješ – poručuje Petra vršnjacima, ali i nama starijima.

Đaci kao što je ona dragoceni su za svaku školu, a naročito za manje u seoskim sredinama.

- Petra je svestrana i sposobna, volela bih da bude naša buduća Vesna Lompar i da se bavi izučavanjem jezika. Ali, na kraju to će biti njena odluka – kaže Katarina Faćol, nastavnica srpskog jezika. - Za ovakve uspehe je potreban talenat, ali i da dete pokaže interesovanje, požrtvovanje, odgovornost i discipline u radu. A ona sve to ima. Zadovoljstvo je raditi sa takvim detetom. Deca ovde ne idu na private časove, ne postoji ta navika kao u gradskim sredinama, već su oslonjena na sebe i nastavnika koji sa njima radi.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vesna Arsić

  7. jun 2023 | 19:36

  Ovo daje nadu da će našoj zemlji u budućnosti biti bolje! Nadam se da se ovakvi mladi ljudi prate i pomažu od strane države. Samo napred dete!

  5
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA