Vreme čitanja: oko 1 min.

Počela letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi: 3 grada je otvorila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine je prikupljeno blizu 12.000 jedinica krvi tokom četiri meseca i sve zavisi od dobre volje naših sugrađana

  • 0
Zemun, škola, dobrovoljno davanje krvi Foto: Mileta Mirčetić

Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije organizovali su Letnju kampanju dobrovoljnog davanja krvi, a kako je rekla Mirjana Knežević iz Instituta rezerve su trenutno stabilne i najviše nedostaje B negativna krvna grupa.

"U ponedeljak je počela naša Letnja kampanja koju 19. godinu za redom organizujemo sa Crvenim krstom Srbije. Ovogodišnju kampanju otvorili su svojim akcijama Požarevac, Smederevo i Novi Beograd", rekla je za ona za Tanjug.

Kako je rekla do 24. septembra više od 40 gradova i opština u Beogradu i Srbiji, na preko 350 akcija, nadmetaće se za prestižnu titulu "Šampion solidarnosti" i pokazati humanost.

"Poznato je da je leto period kada su rezerve krvi smanjene i težak je zadatak da se kontinuirano prikupi minimalno 300 jedinica krvi svakoga dana, ali jedino zajedničkim snagama možemo uspešno da odgovorimo na ovaj izazov. I ove godine tokom Letnje kampanje sugrađani će moći da se priključe i Registru davalaca krvi matičnih ćelija hematopoeze Srbije", rekla je Knežević.

Prema njenim rečima prošle godine je prikupljeno blizu 12.000 jedinica krvi tokom četiri meseca i sve zavisi od dobre volje naših sugrađana.

"U ovom momentu su rezerve stabilne, četvordnevne rezerve su, a u najvećem deficitu je B negativna krvna grupa", rekla je Knežević.

Dodaje da su zajedno sa Belgrade Beer Festom pripremili iznenađenje za dobrovoljne davaoce krvi.

"Prvih 100 osoba koje dobrovoljno daju krv dobiće VIP paket ulaznica za gradski festival Belgrade Beer Fest. Ostali davaoci krvi biće nagrađeni sa regularnim paket ulaznicama", navela je ona. Akcije dobrovoljnog davanja krvi održaće se na pet lokacija u Beogradu u transfuziološkom autobusu, kako bi što veći broj ljudi mogao da se odazove, rekla je ona.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA