• 17
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne morate da kupujete zdravstveno osiguranje: Srpska knjižica važi za ovih 20 zemalja

, Telegraf
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reč je o ovih 20 zemalja: Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska i Tunis

 • 17
Zdravstvena knjižica letovanje

Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf.rs

Dobra vest za sve koji tek treba da idu na letovanje je da neće morati da kupuju polise zdravstvenog osiguranja. Naime, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja o uzajamnom pružanju hitnih medicinskih usluga, potvrđeno je Telegrafu. 

Tako, ako planirate da boravite ili letujete u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj ili Tunisu, ne morate kupovati polisu.

Sezona godišnjih odmora je počela, mnogi putnici pred polazak u inostranstvo uplate i polisu zdravstvenog osiguranja. Ona košta između 10 i 30 evra i više se isplati kupiti porodični paket, a cena zavisi od destinacije, broja osoba i godišta osobe koja ga uplaćuje. Ova polisa pokriva troškove pružanja neophodne medicinske pomoći zbog iznenadne bolesti ili povrede.

Međutim, građani Srbije treba da znaju da u pojedinim zemljama koje sve češće posećuju ova polisa nije potrebna, jer RFZO ima potpisane sporazume o pružanju hitnih medicinskih usluga sa 20 zemalja. Tako svi naši građani koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, a borave kao turisti u nekoj od tih zemlja, mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO.

Ukoliko putujete u Austriju, Belgiju, BiH, Bugarsku, Holandiju, Italiju, Luksemburg, Mađarsku, Severnu Makedoniju, Nemačku, Rumuniju, Slovačku, Francusku, Hrvatsku, Crnu Goru, Češku, Sloveniju, Tursku i Tunis, ne morate uplatiti nekoj agenciji polisu zdravstvenog osiguranja.

Iz RFZO kažu da osiguranici kojima su overene zdravstvene knjižice tokom boravka u inostranstvu imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite samo u slučaju hitne medicinske pomoći, kao i da je pored zdravstvene knjižice potrebno pribaviti i dvojezični obrazac (osim Poljske i Velike Britanije, za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava).

- Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, u državama s kojima Srbija ima sporazum o socijalnom osiguranju, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara kojim dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge. Izdavanje potvrde je besplatno - navode iz RFZO.

Sporazum predviđa da osiguranici RFZO pre nastanka osiguranog slučaja predaju potvrdu nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu koga će imati pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj borave:

Procedura nije baš jednostavna, s toga i ne čudi što se građani češće odlučuju da uplate polisu zdravstvenog osiguranja nego da pribave dvojezični obrazac. Iako naši građani najčešće putuju u Grčku, naša država nema potpisan ovaj sporazum s tom zemljom.

Šta pokriva kupljena polisa zdravstvenog osiguranja

- ambulantno lečenje

- nabavke lekova i sanitetskog materijala

- hitan prevoz do najbliže bolnice

- bolničko lečenje

- neophodne dijagnostike

- neodložne operacija zbog akutne bolesti

- stomatološke usluge u cilju olakšavanja akutne zubobolje

- i druge troškove, u skladu sa uslovima osiguranja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Knjazevcanka

  8. jun 2023 | 18:22

  Aha...ali jel'te-ne radi taj i taj aparat ili se ceka na red za snimanje po 6-8 meseci...najbolje bi bilo da odete privatno...ili-doktorka ne moze danas da vas primi prezauzeta je nema sanse dodjite sutra i tako redom...cas svaka izuzetcima koji posteno rade svoj posao ali vecina krene da radi od 8 ujutru pa u pola 10 pravi pauzu,pa je doso covek iz farmaceutske kuce,pa je otisla da sprovede nekog svog rodjaka...i tako ti cekas od 7-14 da ti da diklofen,dovicin i mozda nesto za smirenje jer si trenutno uzrujan!!!

  24
  3

  Podelite komentar

 • B

  8. jun 2023 | 16:33

  E bas ste nam pomogli,putujes u Austriju kroz Madarsku gde nemas osiguranje ,putujes u Grcku opet nista,e za Crnu Goru mi ne treba jer tamo i ne bih a u Hrvatskoj je skupo,za te pare mozes u Grckoj ekstra da letujes i da kupis osiguranje.

  24
  10

  Podelite komentar

 • Reciklirani

  8. jun 2023 | 16:15

  A zamisli nekoga ko ide npr. jednom nedeljno za Nemacku, da svaki put ide da trazi zahtev. Umesto da smisle nacin da pojednostve stvari, oni samo komplikuju... zamislite result da svako ko putuje u neku od tih zemalja krene da vadi te zahteve...

  21
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA