• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dragan iz Užica čuva nesvakidašnju kolekciju: I ništa iz nje nije kupio

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najdraži od svih, Draganu je Kosmaj, prvi radio proizveden u beogradskoj fabrici "Nikola Tesla" 1947. godine

  • 0

Sa neobičnim hobijem Dragana Jovičića, Užičani su se upoznali 2015. godine na izložbi koju je priredio Narodni muzej Užice za manifestaciju Noć muzeja. Za samo 9 meseci, Jovičić je uspeo da dovede u red svoja 24 radio aparata koje je skupljao godinama unazad, vođen zanesenošću iz dečačkih dana prema ovim čarobnim kutijama, prenosi TV5.

- Tada nisam imao ovolike ambicije kao sada. Hteo sam samo jednu izložbu da se zabeleži. Međutim, ljudi su me zvali, nudili snimanja i ja nisam mogao da odbijem. Preko 25 priloga ima o meni, bio sam i u novinama i to mi daje podstrek da izdržim i idem dalje. Ja sam jedini kolekcionar koji nijedan radio nije kupio, to je velika razlika - navodi on.

Na pitanje odakle zainteresovanost baš za ovaj hobi, Jovičić kaže da je u njegovom selu samo jedan čovek imao radio, koji se tada činio kao čudo za koje su deca, ali i mnogi stariji, verovali da u sebi krije male ljude koji pričaju zanimljive priče, prenose vesti i pevaju.

- Ja sam morao da bih pratio sportske utakmice dedi da kupim tri dana šljive. Najgore je bilo kad deda nije bio raspoložen, pa samo kaže danas se ne sluša utakmica - kaže Dragan.

Najstarija u kolekciji je replika takozvanog kristalnog radija iz 1920. godine koji se slušao uz pomoć slušalica.

- Originalna verzija je bila sa kristalom. Ja sam imao, ali je bilo zaista teško fizički izvesti, da se u staklo ubaci kristal, pa sam koristio germanijumsku diodu i to je bilo u fuknciji kod su srednjetalasni predajnici bili u funkciji, do 1999. godine - objašnjava on.

Najdraži od svih, Draganu je Kosmaj, prvi radio proizveden  u beogradskoj fabrici "Nikola Tesla" 1947. godine. Mnogi kažu da je ovo i najlepše dizajnirani radio. U svojoj kolekciji, na čitavom spratu kuće Jovičić ima pedesetak lampaša koji uz njega žive svoj penzionerski život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA