Vreme čitanja: oko 1 min.

Proterali su ih, ali Srbi se ovde vraćaju bar na dva sata: Proslavlja se seoska slava u Svinjaru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radomir Marković, 73-godišnjak, koji je rođen u Svinjaru, tvrdi da je ovo bilo jedno od najbogatijih sela na Kosovu i Metohiji

  • 0
Svinjare Foto: RTS/Printscreen

Iz bezbednosnih razloga, prvi put od postojanja sela Svinjare, u južnom delu Kosova i Metohije, seoska slava ili molitva obeležava se van crkve Sveta Nedelja u tom mestu. Žitelji sela proterani su s vekovnog ognjišta nakon martovskog pogroma 2004. godine, kada su im Albanci spalili kuće, piše RTS.

Od 580 Srba koji su u 140 kuća živeli u Svinjaru, na samo tri kilometra od centra severnog dela Kosovske Mitrovice, danas nema nijednog Srbina.

- Garantovali su nam bezbednost, Francuski Kfor, međutim od te bezbednosti nije bilo ništa. Sve što su ljudi dobili kao donaciju, sve je to spaljeno, pokradeno, računajući i traktore, krave sa teladima. Počeli i napadi negde krajem oktobra. I ja sam bio tamo pa sam se vratio, nisam bio siguran da ću kad legnem da ujutru osvanem - priča Milorad Radivojević iz Svinjara.

Radomir Marković, 73-godišnjak, koji je rođen u Svinjaru, tvrdi da je ovo bilo jedno od najbogatijih sela na Kosovu i Metohiji. Meštani su imali 700 hektara oranica, irigacioni sistem Ibar Lepenica, stočarske farme.

- Tamo nam je sve ostalo. Teško je, sve ruševine, sve spaljeno. Policija nas je pratila, ali onih dva, tri sata ostanemo tamo, opustimo se, vratimo u detinjstvo koje smo tamo proveli - podseća se Marković.

Seosku slavu meštani Svinjara obeležavaju svakog devetog četvrtka od Vaskrsa.

- Vekovima smo tamo održavali molitvu, sekli kolač, a sad zbog bezbednosnih razloga odlučili smo da ovde održimo to - kaže Milorad Vasić, kolačar.

Anđelija Anđelković poručuje da će čim prilike to budu dozvolile oni tamo proslaviti molitvu.

- Nadamo se iduće godine - očekuje Anđelkovićeva.

Ove godine okupili su se u hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice. Presečen je kolač, održana molitva za zdravlje i litija oko crkve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA