• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovde je ispaljen rekordan broj protivgradnih raketa: Evropski monsun okovao Srbiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog vremenskih prilika koje meteorolozi definišu kao evropski monsun na području Srbije već 18 dana su intenzivna protivgradna dejstva i do sada je ispaljeno skoro 4 hiljade raketa

  • 0
Čačak, protivgradna zaštita, protivgradne rakete

Foto: RINA

Vojvodina ima tri radarska centra iz kojih se prati kretanje gradonosnih oblaka i komanduje lansirnim stanicama. Centri Fruška gora i Bajša potpuno su automatizovani a do sredine avgusta trebalo bi da se završi automatizacija radarskog centra Samoš koji će na ovaj način biti povezan sa 130 stanica iz kojih se ispaljuju protivgradne rakete, piše RTV.

Radarski centar Samoš pokriva ceo Banat i beogradsku opštinu Palilula - površinu od 720 hiljada hektara, od toga oko 650 hiljada hektara je poljoprivredno zemljište. Odavde se prati kretanje gradonosnih oblaka i zadaju komande lansirnim stanicama od kojih je većina automatizovana.

- Mi smo ovde na području Banata, odnosno ovog centra imali 5 dana sa dejstvom i samo 152 ispaljene rakete. Na Bajši je to još manje 64 ali imamo rekord Fruška gora, Sremski okrug i Južna Bačka gde je rekord po broju dana u odnosu na sve centre u Srbiji a to je 12 dana sa dejstvom i 854 potrošene rakete - kaže Zoran Babić, načelnik centra odbrane od grada RHMZ Srbije.

Zbog vremenskih prilika koje meteorolozi definišu kao evropski monsun na području Srbije već 18 dana su intenzivna protivgradna dejstva i do sada je ispaljeno skoro 4 hiljade raketa.

Na području koje pokriva Radarski centar Samoš 83 stanice su potpuno automatizovane. Od trenutka kada meteorolog proceni da je potrebno ispaliti rakete do zadavanja komandi lansirnoj stanici prođe 10 sekundi što je znatno kraće vreme u odnosu na period kada su bili angažovani protivgradni strelci.

U planu je da ovaj radarski centar dobije 130 automatskih stanica.

- Trenutno se izvode radovi na trećoj fazi. Preostalo je još 47 stanica i to će biti završeno polovinom avgusta. Ta treća faza Samoša će biti i završna faza Vojovdine. Već su potpuno automatizovani centri Fruška gora i Bajša sa 118 odnosno 141 stanicom i kada se završi ovo Vojvodina će raditi sa 389 automatskih lansera - dodaje Babić.

Projekat automatizacije radarskih centara Fruška gora, Bajša i Samoš pokrenut je krajem 2021. godine a sredstva su obezbeđena iz budžeta Vojvodine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA