• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U UKC Vojvodine prvi put u Srbiji ugrađena proteza kolena osobi sa hemofilijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre šest godina u UKCV takođe ugrađena proteza kolega osobi sa hemofilijom, ali je sada bio u pitanju mnogo teži bolesnik.

  • 0
Bolnica operacija

Foto: Shutterstock

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine urađena je po prvi put u Srbiji ugradnja proteze kolena osobi sa hemofilijom koja ima težak nasledni oblik bolesti i visok titar antitela na osmi faktor koagulacije (inhibitor), piše Dnevnik.

Pacijent G. R. iz Novog Sada ima 60 godina i trenutno je na fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji i njegovo stanje je sve bolje, kaže internista hematolog dr Nebojša Rajić iz Klinike za hematologiju UKCV.

- Ova osoba spada u najteže bolesnike, jer ima visok inhibitor, to jest antitelo koje sprečava funkciju faktora 8 koagulacije. Ovakvim pacijentima nikakve hirurške intervencije ne mogu da se rade bez rizika, a ovo je velika hirurška intervencija i veliki je izazov za koagulaciju. Ugradnja proteze kolena je prva takva otropedska operacija kod ovih osoba u Srbiji - ispričao je dr Rajić.

Do skora su ove osobe imale česta spontana krvarenja, jer nisu mogle da dobiju preparat faktora osam. Dr Rajić kaže kako je pre tri godine uveden u praksu u UKCV novi lek, koji se koristi da sprečava krvarenje i koji je i u svetu novi lek. To znači da je popravljen kvalitet života ovih ljudi i više ne krvare spontano.

Zbog čestih krvarenja ovi bolesnici imaju teška oštećenja zglobova i izražen invaliditet već u mlađem životnom dobu, a bolest je neizlečiva. Stoga je sledeći korak u poboljšanju kvaliteta života, nakon uzimanja leka, da im se rade ortopedske operacije.

- Pacijent G. R. je bio teško pokretan i svakodnevno je trpeo jake bolove. Operacija mu je bila zakazana pre pandemije kovid-19, ali je zbog nje odložena, a sada su se stekli uslovi da se ona uradi. Operacija je trajala dva i po sata i uradio ju je tim Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, sa profesorom dr Predragom Rašovićem i njegovom ekipom – kazao je dr Rajić.

Prema njegovim rečima, mali broj centara u svetu radi ovakve operacije, zato što je neophodno da se ima multidisciplinarni tim u kojem su ortopedi, anesteziolozi, hematolozi, fizijatri, fizioterapeuti, savremena laboratorija i druga dijagnostika.

- Za to treba vreme i iskustvo, a ekipa naših otropedskih hirurga se godinama obučavala i sticala iskustvo. Postojao je i projekat na kojem su naši hirurzi radili sa kolegama iz Budimpešte. Prilikom ove intervencije imali smo podršku profesora dr Antonija Gavrilovskog iz Skoplja, koji je potpredsednik Multiskeletnog komiteta Svetske organizacije za hemofiliju – ispričao je dr Rajić.

Podsetio je da je pre šest godina u UKCV takođe ugrađena proteza kolega osobi sa hemofilijom, ali napominje da je sada bio u pitanju mnogo teži bolesnik.

Ovog pacijenta je bilo mnogo teže pripremiti za operaciju, te niko do sada u Srbiji nije operisao takvog pacijenta.

Uloga hematologa

Kada je reč o ovakvim zahtevnim intervencijama, uloga hematologa je da pripremi pacijenta za operaciju i da koordiniše timom.

Nakon operacije hematolog nastavlja kontrolu i primenu specifičnu terapiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA