≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan šesti Sajam roditeljstva, prvi put u Kragujevcu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca i roditelji zajedno sa predstavnicima ustanova imaju priliku da dođu do saznanja koja se tiču razvoja dece, ističe direktorka PU "Đurđevdan" Sanja Jakovljević

  • 0
Sajam roditeljstva Foto: Katarina Mihajlović

U okviru projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", koje sprovodi Ministarstvo prosvete uz podršku Svetske banke, u kragujevačkom vrtiću "Ciciban" danas je održan Sajam roditeljstva.

Cilj projekta je unapređenje dostupnosti, kvaliteta i jednakosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete, a posebno za decu iz društevno osetljivih grupa.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Milana Pašića, ovaj program podržava implementaciju novih Osnova programa "Godine uzleta", kojim se definiše koncepcija vaspitanja i obrazovanja predškolske dece.

"Ovo je šesti Sajam roditeljstva koji organzujemo u Srbiji jer ovakve aktivnosti doprinose edukaciji roditelja i dece, kao i uključivanju dece iz osetljivih društvenih grupa u vaspitno-obrazovni program. Namera nam je da ovakve manifestacije postanu tradicionalne u Srbiji", rekao je on.

Primetio je da roditelji jako malo vremena provode u razgovoru sa svojom decom, što su pokazala i istraživanja, a da zahvaljujući ovakvim događajima mogu da unaprede roditeljske kompetencije, prenosi Tanjug.

"To što su deca i roditelji već uzeli učešće u brojnim radionicama u okviru sajma predstavlja znak da smo na pravom putu da imamo intersektorsku saradnju od republike preko lokalne samouprave i samih ustanova i da svi zajedno radimo u interesu dece i roditelja", naveo je Pašić.

Grad Kragujevac je nekoliko godina unazad sufinansiranjem boravka dece u privatnim vrtićima uspeo da značajno smanji broj dece koja zbog manjka kapaciteta nisu mogla da idu u vrtiće, a član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić istakao je da će u sklopu ovog projekta, smeštajne kapacitete za decu proširiti izgradnjom još jednog vrtića.

Prema rečima direktorke PU "Đurđevdan" Sanje Jakovljević više od 20 ustanova se predstavilo roditeljima na Sajmu roditeljstva.

"Deca i roditelji zajedno sa predstavnicima ustanova imaju priliku da dođu do saznanja koja se tiču razvoja dece. Ako roditelji imaju neku dilemu, tu su stručna lica da im pomognu jer mi na ovom sajmu imamo i psihologe, defektologe, logopede, vaspitače, somatopede. Roditelji imaju mogućnost da dođu do mnogih informacija jer svaki roditelj želi da mu dete odrasta srećno i zadovoljno", rekla je Jakovljević.

U prostorijama vrtića "Ciciban" tokom celog dana roditelji i deca imaju priliku da učestvuju u raznim kreativnim radionicama koje su za njih pripremile ustanove iz oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite ali i da dobiju savete i odgovore stručnih lica na brojna pitanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA