• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetinja iz 14. veka, minirana Rajkova crkva u Prizrenu, čeka obnovu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska pravoslavna crkva je prošle godine ogradila crkveni prostor

  • 0
PRIZREN BOGORODICA LJEVISKA RADOVI

Crkva Bogorodice Ljeviške / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Crkva Svetog Nikole u Prizrenu poznata kao Rajkova crkva, srednjovekovna je vlastelinska zadužbina Rajka Kirizimića iz 1348. godine.

Pominje se u Svetoarhanđelskoj hrisovulji cara Dušana. Minirana je 1999. godine i dosta je oštećena.

Pripreme za njenu obnovu su urađene, a donacije za obnovu drevne crkve prikuplja Fondacija Sveti Arhangeli.

Jedina neobnovljena crkva u Prizrenu je Rajkova crkva, a kako bi počela obnova prikupljene su sve potrebne administrativne dozvole.

Srpska pravoslavna crkva je prošle godine ogradila crkveni prostor. Svetinja iz 14. veka je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

- Imala je mnogo stradanja u svojoj istoriji ali je narod crkvu uvek dizao iz pepela. Fondacija "Sveti Arhangeli" u ovoj fazi obnove želi da pomogne u građevinskim radovima. Mi ne pomažemo obnovu crkve samo kao građevine, naš glavni cilj je da damo svoj doprinos obnovi crkvenog života na Kosovu i Metohiji. Jer znamo gde je SPC i gde se čuju zvona i služi liturgija tamo ima nade za opstanak srpskog identiteta - ističe Siniša Dimić, osnivač Fondacije "Sveti Arhangeli".

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika pripremio je projekat obnove. U cilju očuvanja srpske baštine, kulturnog i verskog nasleđa, svi su pozvani da pomognu, a to je i bio povod skupa u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu.

- I mi smo doživeli svoj Veliki petak – golgotu, stradanje, i 1999. i u novije vreme, uvek je bilo stradanja na Kosovu, pa 2004. konstantno stradamo ali nam Bog daje silu da se i obnavljamo. Gospod nam je svoj put pokazao kao jedini spasonosni i rekao nam je da ćemo imati nevolja u svetu, da ćemo imati mnogo neprijatelja, ali ne bojte se ja sam sa vama, rekao je Gospod - poručuje episkop raško-prizrenski Teodosije.

Od dolaska misije Ujedinjenih nacija, na Kosovu i Metohiji zapaljeno je, minirano i srušeno 156 srpskih spomenika.

Iste te manastire i crkve sada Albanci na različite načine pokušavaju da prisvoje i pretvore u svoje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA