≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

U naredna 24 sata pašće lokalno i preko 80 mm kiše, opasnost od poplava i bujica: Samo u jednom delu suvo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Temperatura će u sedmici pred nama biti uglavnom ispod proseka za ovo doba godin.

  • 2
Vremenska prognoza, vreme, oblaci, munje, kisa Foto: Shutterstock

U danu pred nama nastaviće se talas obilnijih padavina, ali će u jednom delu Srbije danas biti i potpuno suvo.

Inače, kiša bez prestanka cele noći padala je širom centralne i jugoistočne Srbije, naročito u Pomoravlju i bila je praćena i obilnijim pljuskovima sa grmljavinom.

Ovog jutra kiša pada širom centralne, zapadne i istočne Srbije i u Banatu i počela je i u Beogradu, a praćena je pljuskovima.

U Srbiji će tokom celog dana biti pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Povremeno se očekuju in obilniji pljuskovi,

U toku jutra, prepodneva i sredinom dana najobilnije padavine očekuju se na području Beograda, Šumadije, centrlane i južne Srbije, sredinom dana i posle podne u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu, a tokom večeri i u noći ka utorku i u utorak ujutro na istoku Srbije i u oblasti Homolja.

U većem delu Srbije očekuje se da u naredna 24 sata padne od 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, u nekim predelima preko 50 mm, lokalno i više, a na istoku Srbije do utorka ujutro i preko 80 mm i to naročito u planinskom području i u oblasti Homolja.

Dodatni problem je što će padavine zbog veoma slabih visinskih struja i slabog kretanja oblačnog sistema duže vreme natapati jedno to isto podučje i to površinski znatno veći prostor, za razliku od prethodnih dana kada su padavine bile veoma lokalnog karaktera.

Zbog veoma obilnih padavina postojaće opasnost da na manjim tokovima dođe do poplava i bujica, naročito u slivu Velike, Južne i Zapadne Morave, ali i u slivu Kolubare, Jadra, Peka, Mlave, Timoka i drugih reka južnije od Save i Dunava, jer će većina ovuh tokova dostići kritične vrednosti.

Video: Obilne padavine izazvale popolave na području Čačka

Očekuje se i magli rast svih ostalih reka, pa i srednjih, dok će Dunav i Sava biti narednih dana u manjem padu, pa u porastu, ali bez opasnosti od poplava i dostizanja kritičnih vrednosti, a vodostaj ovih reka biće za metar do dva niži nego preko 15 ak i više dana kada su bile dostizane vrednosti ponegde odbrana od poplava.

Na pojedinim lokacijama očekuju se da zbog poplava dođe zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Zbog vrlo obilnih padavina oprez se preporučuje i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a u klisurama i usecima postojaće opasnost od odrona. Zbog veoma loših vremenskih pojava koje se očekuju, u saobraćaju će biti neophodan dodatni oprez i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju, ali i vremenskim uslovima.

Jedino će danas potpuno suvo biti u Bačkoj i na severu Banata, posle podne i uz čak sunčano vreme u ovim predelima.

Maksimalna temperatura biće danas od 18°C u centralnim i zapadnim predelima Srbije do 24°C na severu Vojvodine.

Kiša će na jugu i na istoku Srbije padati i u utorak ujutro i delom prepodneva, uz postepeno slabljenje, potom i potpuni prestanak padavina, pa će u drugom delu dana u svim predelima Srbije biti suvo, a u ostalim predelima Srbije suvo će biti od jutra, na severu i sunčano, naročito u Vojvodini.

U sredu će u većem delu Srbije biti suvo, ali već posle podne sa juga sledi novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Biće i toplije, u većini predela oko 25°C.

Od četvrtka do kraja sedmice biće ponovo veoma nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom. Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima. Za vikend se očekuje i nešto svežije.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za sredinu juna u Sbriji je od 25 do 29°C, tako da će ona u sedmici pred nama biti uglavnom ispod proseka za ovo doba godine.

(Telegraf.rs)

Video: Sve više poplavljenih krajeva u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA