Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovci iz Gračanice posetili srpsku prestoncu trube: Upoznali se sa bogatom istorijom Guče

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova poseta Guči je bila ne samo putovanje kroz umetnost i istoriju, već i nezaboravno iskustvo koje će deci ostati urezano u pamćenje kao dragoceno i obogaćujuće iskustvo

  • 1
Guča Foto: RINA/Ilustracija

Grupa dece sa Kosova i Metohije iz mesta Gračanica imala je jedinstvenu priliku da poseti Guču, jedno od najznačajnijih kulturno-umetničkih mesta u Srbiji. Guča je poznata po bogatoj istoriji i izuzetnoj umetnosti koja je prožeta tradicijom i autentičnošću.

Prilikom njihove posete, deca su dočekana od strane Snežane Kostić, predsednice Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva u prostorijama udruženja u Guči. Snežana je sa ljubavlju predstavila deci izložene umetničke radove, koji su odisali kreativnošću i veštinom lokalnih slikara. Deca su imala priliku da se upoznaju sa različitim tehnikama slikanja i da se inspirišu za sopstvene umetničke poduhvate, prenosi lučanski Radio D.

Pored razgledanja izložbe, deca su uživala u pričama o istoriji Guče. Upijajući svaku reč, saznala su o bogatom kulturnom nasleđu ovog područja, kao i o velikim događajima i tradicijama koje su oblikovale život lokalne zajednice. Ova interaktivna edukacija nije samo proširila njihovo znanje o istoriji, već im je pružila dublje razumevanje i poštovanje prema tradiciji i kulturi drugih regiona, javlja RINA.

Nakon zanimljive posete udruženju slikara i vajara, druženje se nastavilo u Lapidarijumu, fascinantnom muzeju na otvorenom, posvećenom Krajputašima. Deca su prošetala kroz ovo jedinstveno mesto, koje je svojevrsni spomenik istorije, prirode i društva. Obasjana sunčevim zracima, deca su oduševljeno razgledala skulpture, instalacije i arhitektonski dizajn koji su oživeli priče i simbole prošlosti. Svaki korak je bio prilika za nova saznanja o istorijskim događajima i prirodnim lepotama koje su obeležile Guču.

Uzbuđenje i radost dece su se ogledali na njihovim licima dok su kroz svoje slikarske kreacije prenosili utiske sa ove posebne posete. Njihova mašta i kreativnost su procvetale, inspirisane očaravajućim ambijentom i pričama koje su čuli. Ova poseta Guči je bila ne samo putovanje kroz umetnost i istoriju, već i nezaboravno iskustvo koje će deci ostati urezano u pamćenje kao dragoceno i obogaćujuće iskustvo.”

Deci i prosvetnim radnicima sa Kosova želimo dobro zdravlje, da ostvare svoje snove, da se dokažu na putu vlastite afirmacije i da ih prati samo radost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    13. jun 2023 | 06:34

    Muzej trube ne spominjete da su posetili,pošto je tokom cele godine zatvoren.Iskreno se nadam da su pre dolaska dece sklonili gomilu smeća iz lapidarijuma.Zaposleni u Turističkoj organizaciji NE RADE AMA BAŠ NIŠTA dovoljno je pogledati kakav im je plato ispred radnog mesta!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA