Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova 3 grada u Srbiji su rekorderi po broju davalaca krvi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procentualno najviše davalaca krvi u kategoriji opština u 2022. godini imali su Preševo, Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica i Obrenovac

  • 0
Davanje krvi, akcija, Jagodina Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Požarevac, Pirot i Vranje gradovi su koji su tokom prošle godine imali najviše davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika, pokazuju rezultati istraživanja Crvenog krsta Srbije, prenosi Beta.

Procentualno najviše davalaca krvi u kategoriji opština u 2022. godini imali su Preševo, Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica i Obrenovac.

U Srbiji je tokom 2022. godine prikupljeno 208.000 jedinica krvi, a pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković kazala je da je u prva tri meseca ove godine prikupljeno 6.500 jedinica krvi više nego u istom periodu prošle godine.

Ocenila je da je svest po pitanju davanja krvi sve bolja i podsetila da je Ministarstvo zdravlja u martu forimiralo posebnu radnu grupu za promociju, regrutovanje i zadržavanje dobrovoljnih davalaca krvi i komponenata krvi.

Crveni krst Srbije predstavio je danas i Istraživanje zadovoljstva dobrovoljnih davalaca krvi za 2022. godinu u kom je učestvovalo 2.962 ispitanika. Rezultati su pokazali da su 62 odsto anketiranih redovni davaoci krvi, koji daju krv dva do četiri puta godišnje, dok četvrtina njih krv daje jednom godišnje ili ređe.

Tokom pandemije korona virusa, 20 odsto inače redovnih davalaca odustalo je od davanja krvi, pokazuju rezultati istraživanja.

Iz Crvenog krsta su naveli i da je na ovogodišnjem konkursu "Krv život znači" ostvaren do sada "najbolji odziv" škola i učenika. Učestvovalo je 35.500 učenika iz Srbije, među kojima su mlađi osnovci konkurisali literarnim, likovnim radovima i video sadržajima.

(Telegraf.rs)

Video: Sve što treba da znate o tretmanu krvnom plazmom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA