Vreme čitanja: oko 3 min.

Četiri decenije borbe za sopstveni krov nad glavom: Podeljeno 25 novih stanova za romske porodice u Svilajncu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novi stanari ovog stambenog objekta imali su samo reči hvale za donatore i predstavike domaćih i stranih institucija

  • 0
Stanovi za romske porodice u Svilajncu Foto: Privatna arhiva

Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” osmišljen je da poboljša primenu politika socijalne inkluzije u Srbiji i obezbedi održiva stambena rešenja praćena merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju.

Ovaj veliki projekat finansiran je sredstvima Evropske unije, a namenjen je ugroženim pripadnicima romske nacionalne manjine, ženama u nepovoljnom položaju, posebno ženama koje su žrtve porodičnog nasilja, mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, osobama sa invaliditetom i drugima koji žive u neadekvatnim uslovima.

Romsko naselje u Svilajncu koji broji više od 200 žitelja ili oko 40 porodica, danas je dobilo još jednu stambenu zgradu sa 25 potpuno opremljenih stanova. Pre toga, još 2019. godine, 12 najugroženijih porodica je useljeno u prvu zgradu.

Današnjem svečanom uručenju ključeva prisustvovali su ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Nikola Sеlaković, direktor programa u Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge Marko Vujačić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

- Danas ćemo zahvaljujući donaciji Evropske unije useliti 25 porodica, predhodno smo još 2019. godine uselili prvih 12 romskih porodica. Više od 100 osoba ima svoj novi dom. Vodili smo računa da stanovi budu i namešteni i opremljeni, a pružili smo im i snažnu podršku u ekonomskom osnaživanju i povećanju zapošljivosti svakog korisnika. Dragi stanari, neka vam je srećan novi početak. Neka vam u ovom novom okruženju svaki dan bude pun ljubavi, sloge, poštovanja - rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Direktor programa u Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge Marko Vujačić naglasio je da ovaj projekat predstavlja konkretan rezultat onoga što EU radi u Srbiji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i lokalnim samoupravama. U program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ je uloženo 27 miliona evra, a donacija EU za projekat u Svilajncu je preko pola miliona evra, dok je ova opština, pored finansijskog učešća, imala obavezu da obezbedi i komplentu infrastrukturu. Strateška ideja i opredeljenje EU je da se Republika Srbija i narednih godina podrži u ovako važnim projektima – zaključio je Vujačić.

- Pitanja integracije Roma u naše društvo su kompleksna i zahtevaju angažman više ministarstva. Danas u Svilajncu svi možemo da budemo ponosni na ono što je učinjeno. Ovakvi objekti su razlog da isto činimo i u ostalim lokalnim samoupravama. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog zahvalno je svima koji su obezbedili sredstva i učestvovali u realizaciji Programa - rekao je ministar Žigmanov u kratkom obraćanju.

Dalibor Nakić, predsedik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine naročito je istakao dobru međuinstitucionalnu saradnju bez koje integracija Roma i Romkinja ne bi bila moguća. Takođe je naglaso da je obrazovanje romske dece od ključnog značaja za napredak ove nacionalne manjine i iskoristio je priliku da se zahvali lokalnoj samoupravi, državnim institucijama i donatorima koji su dali svoj doprinos da ovaj program podrške Romima u stranovanju i uspe.

Na kraju prisutnim meštanima romskog naselja u Svilajncu i medijma obratio se i ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Nikola Sеlaković koji je naglasio da će Republika Srbija i dalje nastojati da unapredi položaj svih svojih građana, a naročita pažnja biće posvećena marginalizovanim grupama, među koje svakako spada i romska populacija.

Novi stanari ovog stambenog objekta imali su samo reči hvale za donatore i predstavike domaćih i stranih institucija. U očima mnogih od njih mogle su se videti i suze radosnice. Veliki broj ovih porodica na sopstveni krov nad glavom, kako su rekli, čekali su više od četiri decenije i da će tek sada moći da žive kako i zaslužuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA