≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pacijenti iz Aleksinca koji su imali infarkt ili šlog putuju u Niš: Na konkurs za neurologa niko se ne javlja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pacijenti se žale da moraju da putuju daleko, što im je posebno teško s obzirom na težinu zdravstvenog problema

  • 2
Opšta bolnica Aleksinac Foto-kolaž: Google Street View, Shutterstock

Pacijenti Opšte bolnice Aleksinac, koji su doživeli srčani ili moždani udar, moraju da putuju na pregled ili kontrolu u Univerzitetski klinički centar Niš, jer u matičnoj ustanovi već duže vreme nemaju neurologa i transfuziologa, saznaje Telegraf.rs.

Na put do Niša, prinuđeni su ovi teški pacijenti koji nisu samo iz Alekscina, već i iz Ražnja i Sokobanje, što je, od nepunih 40 do 60 kilometara u zavisnosti iz kog se mesta putuje.

Oni kažu i da im nije jasno zašto se za prvu pomoć jedan dan u nedelji iz Niša ne pošalju transfuziolog i neurolog u Aleksinac, jer bez izveštaja tih lekara njima doktori u Domu zdravlja ne mogu da nastave terapiju.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić kaže za Telegraf.rs da je ista situacija sa lekarima drugih specijalnosti, koje Aleksinac nema: endokrinolog, infektolog, neurohirug, vaskularni hirurg, plastični hirurg, gastroenterolog.

"Bolnica je imala jednog neurologa, otišao je u vojnu bolnicu prošle godine. Imamo stalno raspisan konkurs, niko se ne javlja. Transfuziolog je otišao u penziju, doktorka završava za par meseci specijalizaciju, očekujemo da se vrati. Nemamo ni neurohirurga, nemamo ni endokrinologa, nemamo ni infektologa...", objašnjava situaciju koja nije nepoznata u domovima zdravlja i bolnicama u manjim centrima u zemlji.

Iz manjih mesta, u kojima bolnice često nisu pokrivene lekarima svih specijalnosti, odlazi se u najbliže veće ustanove.

Navodeći da se pacijenti inače upućuju u Klinički centar Niš, direktor Vidić nam je kazao da se ni snimanje magnetnom rezonancom nikad nije radilo u Aleksincu.

Takođe, demantuje da pacijenti koji su doživeli srčani udar moraju da putuju u Niš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA