≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dramatične scene u Novom Pazaru zbog poplava: Bujica nosi auto, izlile se reke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reke Jošanica i Trnavica su se izlile

  • 0

Zbog obilnih padavina proteklih nedelja, nivo reka na teritoriji Novog Pazara u konstantnom je porastu. Oko 17 časova je pala velika količina kiše, pa je došlo do izlivanje reke Trnavice, prenosi Indeksonline.

Saobraćaj ka naselju Trnava je zaustavljen, a osim Trnavice, iz svog korita se izlila i rekla Jošanica, dok je vodostaj reke Raške u porastu.

U novopazarskom naselju Ćeramidžinica je najkritičnija situacija. Voda je uspela da uđe u neke od kuća koje su najbliže obali, a trenutno su vatrogasne ekipe na terenu, kao i vozila novopazarske policije.

- Voda je svuda oko nas, nivo reka i dalje raste. Plašimo se šta će biti noćas. Saobraćaj je zaustavljen, kroz naš komšiluk može se samo na čamcu - rekli su za RINU meštani naselja Trnava.

MUP: Vatrogasci-spasioci nastavljaju sa obilaskom terena

Period obilnijih kišnih padavina na celoj teritoriji Republike Srbije, koji je počeo 26. maja, prema prognozama RHMZ-a će trajati do kraja ovog meseca. Trenutna situacija u poplavljenim područjima, koje su pogodile ekstremne vremenske pojave u prethodnom periodu je stabilna, nije bilo potrebe za evakuacijom i spasavanjem stanovništva i nije bilo novih proglašenja vanrednih situacija, saopštio je MUP.

U skladu sa najavama RHMZ-a na potencijalno opasne pojave, pripadnici MUP, vatrogasci-spasioci nastavljaju sa obilascima terena i potencijalnih kritičnih tačaka, kao i meštana na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti. Takođe, u stalnoj su komunikaciji sa gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije, JVP „Srbijavode“, kako bi sve kapacitete i snage sistema zaštite i spasavanje bile spremne za reagovanje u slučaju potrebe, a sve u cilju zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara.

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije i danas su angažovani na otklanjanju posledica elementarnih nepogoda, odnosnocrpljenja vode po pozivu građana. Apelujemo na građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć“, izjavio je major policije Miloš Milenković, šef Odseka u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice SVS.

Vanredno u 32 grada i opštine

Trenutno je na snazi vanredna situacija u 32 gradova i opština, i to za celu teritoriju gradova Čačak, Loznica, Jagodina, opština Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj,Trstenik i deo teritorija Grada Šapca i Užica, opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Aleksinac, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac, Majdanpek i Svilajnac.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova do sada su evakuisali 76 osoba i imali 485 intervencija na kojima je bilo angažovano 1.087 vatrogasaca-spasilaca sa 536 vozila i 531 pumpom i 32 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi sa devet vozila i 12 čamaca.

Voda na ulicama Pazara:

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 192.RS (@192_rs)

Kako bujica odnosi automobil pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Video: Vatrogasac u rukama spasava dete iz poplava i predaje ga roditeljima: Dramatični snimci iz Obreža

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA