≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovih 39 mesta je na snazi vanredna situacija u Srbiji: Evo šta to znači

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnoga sela ostala su pod vodom, odsečena od svega, a kritično je i u pojedinim gradovima, te su spasioci na terenu širom Srbije

  • 6
Poplave Srbija Foto: Tanjug/OMK MUP RS, Jovan Nikolić

Na snazi je ukupno 39 vanrednih situacija u Srbiji:

Za celu teritoriju gradova Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje i opština Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Кoceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Кuršumlija, Brus i Vladičin Han; i deo teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Lučani, Aleksandrovac, Кosjerić, Varvarin, Rekovac i Majdanpek.

Šta to znači 

Bilo koji grad i opština u Srbiji može da proglasi vanrednu situaciju kada je stepen opasnosti dela ili cele teritorije na snazi, kao što je trenutno slučaj sa poplavama.

Uvođenje vanredne situacije daje mogućnost gradu ili opštini da centralizovanim upravljanjem brže i efikasnije mobiliše ceo sistem, odnosno da se sve službe stave u funkciju otklanjanja opasnosti zaštite stanovništva.

Vanredna situacija znači brže delovanje, brže mobilisanje svih resursa, brže odlučivanje.

U slučaju poplava, uvođenju vanredne situacije prethode redovna i vanredna odbrana od poplava.

Opšti plan odbrane od poplava donosi Vlada Republike Srbije. Njime se definišu sve aktivnosti, odgovornosti i obaveze pri sprovođenju odbrane od poplava.

Odbrana od poplava se sprovodi na zaštitnim objektima – kao što su nasipi i regulisana korita – po fazama koje se određuju prema dostignutom vodostaju na Vodomernoj stanici.

Vanredna odbrana od poplava (poslednja faza odbrane) se uvodi kada vodostaj dostigne višu kotu i približava se kruni zaštitnog objekta. Sprovodi se neprekidno dežurstvo, negde i radovi (hitne intervencije). Treba napomenuti da se na bujičnim tokovima, zbog brzine pojave talasa, vanredna odbrana od poplava uvodi odmah.

Kada je vodostaj i dalje u porastu (iznad nivoa vanredne odbrane) i kada postoji opasnost da linija odbrane može biti prelivena, glavni rukovodilac pismenim putem predlaže uvođenje vandredne situcije koju proglašava Štab za vanredne situacije na lokalnom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    16. jun 2023 | 12:39

    NAZALOST NAROD BACAO U REKU SVADTA OD KOLA...NAMESTAJA..BELE TEHNIKE..DJUBRETA....FEKALIJE I KAZU POPLAVIO.POTOK....NE BACAJTE PA NECE

  • Slucajnost?

    16. jun 2023 | 12:08

    Nikad vise novih puteva i poplava.

  • Jaca

    16. jun 2023 | 12:23

    Spasite nasu decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA