≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Doljevcu i Žitorađu proglašena vanredna situacija, a evo kako je u Nišu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reka Toplica napravila probleme u Doljevcu i Žitorađi

  • 0

Zbog povećanja vodostaja reke Toplice na teritoriji opština Doljevac i Žitorađa proglašena je vanredna situacija, dok je u Nišu situacija mirna i nema većih problema, javlja dopisnik Tanjuga.

Kako je rekao pomoćnik komandanta štaba za vanredne situacije grada Niša Nenad Stanković, tokom noći je padala velika količina kiše, ali nije bilo problema i svi tokovi prvog i drugog reda nalaze se u redovnoj odbrani od poplava.

"Obišli smo Kutinsku reku, Suvodolski potok, tako da nema nikakvih problema trenutno. U pripravnosti su svi operativno-stručni timovi vezani za odbranu od poplava- JP 'Naissus', JKP 'Mediana' i DP 'Erozija', koji su angažovani u slučaju da dođe do poplave. U pripravnosti su i rezervni vatrogasno- spasilački timovi i dobrovoljna vatrogasna društva", rekao je Stanković.

On je dodao da je još danas kritičan dan za Niš prema najavama RHMZ-a, dok je u Doljevcu proglašena vanredna situacija. "Vanredna situacija je na teritoriji Doljevca, zbog povećanja vodostaja rekeToplice i zbog obilnih padavina koje imamo na teritoriji opštine Kuršumlija i Topličkog okruga, a što se Niša tiče nemamo problema trenutno", dodao je on.

Dva bagera Sektora za vanredne situacije su na terenu u Doljevcu, a opština je poslala i dva kamiona. Stanković je rekao da nema problema ni sa odronima ni klizištima, ali da to ne znači da ih neće biti jer su velike padavine i pitanje je momenta kada može da dođe do pomeranja. Šef Ribolovačke službe "Južna Morava 2", Ninoslav Milenković rekao je da vodostaj Južne Morave prilično veliki, ali da ipak nije došlo još uvek do izlivanja Južne Morave, dok Toplica pravi problem.

"Toplica se već izlila u centru grada i ona tek treba da stigne u Južnu Moravu, a Nišava je orgromna, ako kiša ne prestane da pada u naredna dva dana, biće alarmantno", dodao je on. Dodao je da se sutra očekuje viši vodostaj reke Toplice i da se nada da će padavine prestati u ponedeljak, kako i najavljuje RHMZ. Ističe da što se tiče ribarskog područja u slučaju poplava ne bi imali veliku štetu, jer je ova služba u pripravnosti.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, na teritoriji opštine Žitorađa ugroženo je blizu 100 kuća i zbog toga je proglašena vanredna situacija. Očekuju se nove padavine, pa su sve dežurne ekipe na terenu, a najveću štetu pretrpeli su poljoprivredni usevi u ovoj opštini.

(Telegraf.rs)

Video: Apokaliptični snimci iz Adrana, potopljeno i Arilje: Voda je odjednom počela da nadolazi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA