Vreme čitanja: oko 2 min.

Niški gimnazijalci najbolji inovatori u Evropi: Prave solarne panele od limenki

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tatjana Živadinović, Kaja Gavrilović, Jana Simić i Rastko Petrović čine kompaniju "Ekolim” iz Gimnazije "Bora Stanković”

  • 0
Gimnazija "Bora Stanković" Niš Printskrin: Google Maps

Učenici trećeg razreda Gimnazije "Bora Stanković" iz Niša osvojili su prvo mesto na Evropskom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Sarajevu. Mladi preduzetnici kažu da su srećni zbog pobede i da nadaju se novim izazovima, a njihova mentorka da je ponosna na njih i da su pokazali da je njihova ideja ispravna i dobra.

Tatjana Živadinović, Kaja Gavrilović, Jana Simić i Rastko Petrović čine kompaniju "Ekolim” iz Gimnazije "Bora Stanković” koja se bavi proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od limenki. Od kada su krenuli u srednju školu oni vode svoju kompaniju, razvili su ideju, realizovali proizvod i sada ga predstavljaju i plasiraju na tržište.

- Mi smo želeli da kreiramo proizvod koji će da bude koristan ljudima i ekološki prihvatljiv, pa smo došli do “Limenka”. “Limenko” je solarni kolektor napravljen od recikliranih limenki koje su spojene tako da kroz njih može da struji vazduh. Panel se montira na osunčanu stranu kuće ili zgrade, vazduh se pod dejstvom sunčeve svetlosti zagreva i kao topao ulazi u prostoriju - kaže Tatjana Živadinović.

Sa tim proizvodom učestvovali su na mnogim takmičenjima i radionicama. Svako takmičenje imalo je svoje specifičnosti, negde je akcenat bio stavljen na biznis plan, negde na marketing, a negde na samu inovaciju. Njihov najnoviji uspeh je prvo mesto na Evropskom takmičenju “Popri” održanom u Sarajevu maja ove godine, pišu Južne vesti.

- Takmičenje je bilo podeljeno na studente i srednjoškolce i u obe kategorije Srbija je odnela pobedu. Na ovo prvo mesto smo naročito ponosni, jer smo dobili poziv za usavršavanje u Sloveniji koje će biti održano oktobra. Nakon trogodišnjeg rada u učenickoj kompaniji, naučili smo mnogo o raznim aspektima preduzetništva i verujemo da će nam to mnogo značiti u budućnosti. Nadamo se novim izazovima i uspesima - ističe Tatjana.

Njihovoj mentorki Ani Ivić Veljković koja vodi preduzetničku sekciju, uspeh nije stran jer već godinama generacije mladih preduzenika uči kako da vode sopstenu kompaniju. Ona ističe da je ponosna što je zainteresovala mlade gimnazijalce za preduzetnišvo i da u njima prepoznaje ljude koji žele da menjaju svet.

- Oni su potencijal, ova deca već tri godine rade zajedno, sve su usavršili i bili su neprikosnoveni na takmičenju u Sarajevu. Bili su profesionalni i žiri je bio oduševljen čak su ih pohvalili da su u rangu studenata. Očigledno da postoji neka veza, ja imam neku intuiciju da prepoznam talentovane učenike, ali mi se oni i sami nametnu svojom željom za radom. Naš uspeh nam svima znači, deca su dokazala da mogu da budu vidljiva, a sigurna sam da će biti bolji i uspešni ljudi ako ovako nastave - kaže Veljković.

Kompanija “Ekolim” učestvovala je i beležila odlične rezultate na različitim državnim i međunarodnim takmičenjima gde bili zapaženi pa su zajedno sa organizacijom WWF Adria i napravili projekat "Solarni azil" kroz koji je Zoo planet u Nišu dobio već dva panela koja dogrevaju stacionar za tropske zivotinje.

(Telegraf.ts)

Video: Ovako izgledaju osvojene medalje naših matematičara na Balkaskoj Olimpijadi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA