Vreme čitanja: oko 3 min.

Sprečeno dalje nadiranje reke Peštan: Poplavljeno više od 150 domaćinstava

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava.

  • 0
Lazarevac, poplave Foto: Privatna arhiva

Voda se polako povlači iz područja koja su bila ugrožena poplavama prouzrokovanim izlivanjem bujičnih voda iz reka Peštan i Turija.

U prethodnih 48 sati ukupno 154 domaćinstava su bila pod udarom nepogode, od toga voda je poplavila 71 kuću dok je u 83 poplavila pomoćne objekte i druge delove domaćinstava, garaže, kotlarnice.

Potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava. To je epilog poplava u opštini Lazarevac u protekla dva dana – izjavio je predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević, navodeći da je situacija u toj opštini trenutno stabilna.

- Kada je reč o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, Sektorom za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačkim brigadama Lazarevca i Beograda, industrijskih vatrogasaca Kolubare, Prerada i svih zaposlenih, uz podršku građanstva, uspeli smo da brzo spečimo dalje nadiranje reke Peštan. Time smo sprečili dalje razlivanje vode i ka pogonima Elektroprivrede Srbije, Kolubare i Prerade, gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem za proizvodnju električne energije koji idu za termoelektranu „Nikola Tesla“ u Obrenovcu. Pored Mesne zajednice Vreoci, još osam mesnih zajednica bile su pod udarom bujičnih voda. Najveću štetu pretrpile su MZ Rudovci i Junkovac. Manja šteta naneta je u MZ Stari Medoševac, Veliki Crljeni, Mali Crljeni i Baroševac – navodi Stević.

Prvi čovek opštine Lazarevac najavljuje brzu reakciju svih nadležnih u otklanjanju posledica nastale štete:

- Kada je reč o sanacijama, štab za vanredne situacije je već oformio komisije koje će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana krenuti u obilazak svih domaćinstava tako da u naredna tri dana očekujem da ćemo imati jasniju sliku kolika je nastala šteta i koji je tačan broj oštećenih objekata. Još juče smo obišli sve poplavljene objekte, popisali domaćinstva, kako bismo maksimalno ubrzali rešavanje problema. Tokom jučerašnjeg dana, ispumpavali smo vodu gde je to bilo potrebno, a danas imamo još pet porodičnih kuća u MZ Junkovac koje imaju viši nivo vode koja se polako povlači. Obezbedili smo dovoljnu količinu hrane za ta domaćinstva preko Crvenog krsta Lazarevca, Beograda i Crvenog krsta Srbije. Za sve što nam je potrebno, grad Beograd nam je izašao u susret, posebno našem javnom preduzeću za komunalnu privredu kome su ustupljene cisterne sa pijaćom vodom koje su stacionirane u MZ Junkovac, jer su tamo bunari u potpunosti bili potopljeni bujičnom vodom reke Turije i trenutno nisu za upotrebu. Što se tiče vodosnabdevanja grada Lazarevca i snabdevanja električnom energijom koja je u jednom trenutku bila prekinuta u 550 domaćinstava, situacija je normalizovana – navodi Stević.

Juče je poplavljeno područje u opštini Lazarevac posetio ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. U MZ Junkovac razgovorao je sa predsednikom GO Lazarevac Bojanom Stevićem i izrazio spremnost da se građanima ugroženog područja pruži sva moguća pomoć i podrška na čemu su već angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Štab za vanredne situacije oformio komisije koje će obići sva ugrožena domaćinstva i u roku od tri dana proceniti štetu i broj objekata za sanaciju

Istakao je i da će se zalagati da se zajedničkim radom sa nadležnim opštinskim službama u narednom periodu reši problem izlivanja reke Turije kako bi se ubuduće sprečile poplave na teritoriji beogradske opštine Lazarevac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA